Gyerektükör

Előző Következő

Az elmúlt hónapban nagyon sok család élete forgott a bölcsődei, óvodai évkezdés és az ezzel járó beszoktatási időszak körül. A gyermekközösségek ...

 • 2013.05.02 Gyakoribb légzési problémák

  A jóval idő előtt született (24-25 hétre érkezett) kisbabák több, mint felénél lép fel valamilyen légzési probléma, s ezek a gyermekek 11 éves korukra kétszer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg asztmában, mint az időre születettek - derült ki egy új kutatásból.

 • 2013.04.25 "Elfelejtett" betegségek

  Mára már generációk nőttek fel úgy, hogy nincsenek személyes tapasztalataik olyan betegségekről, mint a szamárköhögés, a rubeola vagy a diftéria. Ez annak a hazai védőoltási rendszernek köszönhető, mely a gyakorlatban is kiállta a próbát: az oltással megelőzhető fertőző betegségek száma drasztikusan csökkent.

 • 2013.04.15 Inszemináció - Babaváró 5.rész

  Sorozatunk szereplői mostanra gyakorlatilag minden lehetséges vizsgálaton átestek. Fizikailag egészségesnek tűnnek, eddig mégsem fogant meg a babájuk. Vajon belevágjanak-e a mesterséges megtermékenyítésbe, az inszeminációba? Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

 • 2013.04.10 Kötelező meditáció az iskolákban

  Már a kerettantervben is szerepel, így hamarosan bevezethetik az általános és középiskolákban a meditációt, relaxációt. Az elvégzett gyakorlatok révén a pedagógusok, a diákok kevésbé lesznek idegesek, túlterheltek, a gyerekek önszabályozást tanulnak.

 • 2013.04.07 Vigyázat, pollenszezon!

  Beköszöntött a tavasz, megkezdődött a pollenszezon. Korábban biztosan tudhattuk, hogy az év melyik szakában mely növényektől kell tartanunk, ám mára ez a pollennaptár a klímaváltozás miatt eltolódott, és évről évre másként alakul. Kövessük figyelemmel az ÁNTSZ naprakész jelentéseit!

 • 2013.03.13 Mesék világa

  A meséknek nagyon fontos szerepe van az emberek életében. Legyen szó kisgyermekről, vagy felnőttről, a mese meghatározó tényező. Nemcsak megtanít dolgokra, de terápiás céllal is alkalmazzák őket. Mi a mesélés, mesék célja?

 • 2013.01.13 Örökbefogadás

  Az örökbefogadásnak/örökbeadásnak több oka lehet. Maga az eljárás sem egyszerű, akár a jogi, akár a lelki folyamatot nézzük. Azonban ezt sokan vállalják, hiszen a család úgy lesz igazán kerek és egész, ha gyermek is tartozik hozzá.

 • 2012.11.15 Támadásra készen - A velünk élő streptococcus

  - Oltani vagy nem? - a kérdés egyre inkább elveszíti aktualitását, amikor közeleg az influenzajárvány. Az elmúlt évi súlyos következményekkel járó esetek sok kétkedőt, bizonytalankodót meggyőzhettek arról, hogy a védőoltás hasznos. Arra azonban már sokkal kevesebben gondolnak, hogy az elmúlt szezon súlyos, végzetes következményekkel is járó esetei többségükben nem az "egyszerű", többnyire normális lefolyású influenza következtében fordultak elő, hanem a szövődmények okozták a tragédiákat. Az elégtelen kommunikáció, a hiányos információ miatt sokan nem is tudják, hogy védőoltás nemcsak a már ismert H1N1 formájában létezik, hanem olyan szövődmény is megelőzhető, mint a streptococcus pneumoniae, azaz a tüdőgyulladásnak egy veszélyes fajtája.

 • 2012.08.06 Együtt élni a sclerosis multiplexszel

  Az SM, azaz a sclerosis multiplex az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri elváltozás, amely Magyarországon tíz-tizenkétezer beteget érint. Kialakulásának pontos oka ismeretlen, tünetei rendkívül változatosak, lefolyása többféle lehet. Hogy mi mindent érdemes még tudni az SM-ről, és hogyan lehet együtt élni vele, arról dr. Káposzta Zoltán neurológus főorvost kérdeztük.

 • 2012.06.04 A koraszülötteknél nagyobb a későbbi mentális problémák kockázata

  Svéd és brit kutatók 1,3 millió ember adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a koraszülöttként világra jött embereknél későbbi életük során nagyobb a mentális zavarok megjelenésének kockázata.