Gyerektükör

Előző Következő

Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sírás miatt, vagy ha kiütések jelennek ...

 • 2013.09.11 Halálra fagyasztották örökbefogadott kislányukat

  2011-ben kizárták a 4 fokos hidegbe a fogadott kislányukat, aki meghalt. A lányt és 10 éves öccsét szigorú vallási előírások szerint nevelték, amelybe belefért a szülőknél az éheztetés és a durva verés is.

 • 2013.09.08 Nem kell ismernünk a számokat a számoláshoz?

  Nem szükséges, hogy ismerjék a számok neveit a gyerekek ahhoz, hogy számolni tudjanak - állítja egy tanulmány, hozzátéve: az alapvető matematikai képességek a génekben vannak kódolva.

 • 2013.09.07 Megvédhetjük gyermekünket a táplálékallergiától?

  Az allergiára való hajlam örökölhető, azonban a környezeti tényezők szintén fontos szerepet játszanak az allergia kialakulásában, hiszen nem maga a betegség, hanem az arra való hajlam öröklődik, melyet különféle környezeti hatások hívhatnak elő. A várandós anya már terhessége alatt sokat tehet azért, hogy születendő gyermekénél csökkentse az allergia kialakulásának esélyét. Ha kerüli a dohányzást és a füstös helyiségeket, valamint a szoptatás ideje alatt megfelelően táplálkozik, valamint ügyel arra, hogy a kisgyermek ideje nagy részét tiszta levegőjű környezetben töltse, már sokat tett azért, hogy gyermekénél elkerülje az allergiás panaszok kialakulását.

 • 2013.09.06 Tényleg egész nap iskolában kell lenni?

  Elérkezett az új iskolaév vele együtt a sok kérdés, hogy hogyan is lesz idén? Szigorúan kell venni az új köznevelési törvényt? Vagy esetleg van, amiről az iskola maga dönthet? Valóban jó az egész napos iskola a gyerekeknek? Tele vagyunk kételyekkel, kérdésekkel. Ezekre keressük most a választ.

 • 2013.09.06 A cigis dobozok ijesztő képei hatástalanok a fiatalokra

  A cigarettásdobozokon elhelyezett elrettentő képek, amelyek a dohányzás veszélyeit ábrázolják, alig hatnak a tizenéves dohányzókra - mutatta ki egy brit tanulmány.

 • 2013.09.05 A korai elválasztás hiperaktivitást okozhat

  Kísérleti egerekben az anyától való korai elválasztás hosszú távú hiperaktivitást és szorongást vált ki. A kutatók a BMC Neuroscience szaklapban közzétett tanulmányukban ennek az új viselkedési modellnek a fejlődését mutatják be, amelyet reményeik szerint felhasználhatnak a kisgyermekkori elhanyagolás hosszú távú hatásainak vizsgálatához az emberekben.

 • 2013.09.04 Aki balkezes, nem kétbalkezes!

  Mi lehet a közös Benjamin Franklinben, Albert Einsteinben és Bruce Willisben? A balkezesség, amely az emberiség 10 százalékát érinti. De vajon okosabbak, kreatívabbak a balkezesek, vagy éppen ellenkezőleg: több baleset és lelki sérülés éri őket?

 • 2013.09.02 Nem akarok iskolába menni!

  A legtöbb gyerek izgatottan várja, hogy bepakolhasson szép, új iskolatáskájába és átlépje a tudás várának küszöbét. A varázs azután gyakran elég hamar megkopik: a táska nehéz, a padtárs rugdos, a b betű nem kanyarodik úgy, ahogy kellene... És egy reggel elhangzik:"Anyu, ma nem akarok iskolába menni!" Hiába, az iskolakezdés nem könnyű. Hogy milyen nehézségekkel számolhatnak a kis elsősök és a szüleik, valamint hogy ezekre a problémákra milyen megoldást találhatunk, arról Kiss Nóra iskolapszichológussal beszélgettünk.

 • 2013.09.01 Bárányhimlő? Nem kell!

  Védőoltással megelőzhető a leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, amely már kilenc hónapos kortól adható. A bárányhimlő elleni védőoltás különösen fontos azoknak a terhesség előtt álló nőknek, akik még nem estek át a betegségen, mert a várandósság alatti fertőzés károsíthatja a magzatot.

 • 2013.08.31 Kilencből egy gyerek koraszülöttként jön világra

  Világszerte minden kilencedik gyerek koraszülöttként jön világra - derül ki a The Lancet című orvosi folyóirat legújabb számában közzétett tanulmányból, amelyben 65 ország mutatóit elemzik a kutatók.