Gyerektükör

Előző Következő

Az elmúlt hónapban nagyon sok család élete forgott a bölcsődei, óvodai évkezdés és az ezzel járó beszoktatási időszak körül. A gyermekközösségek ...

 • 2013.05.14 Tibola

  Egy új, kullancs által terjesztett betegség felfedezésének története.1997-re a kutatók a Lyme - kór mellett egy új, kifejezetten kullancsok által terjesztett betegséget lepleztek le. A TIBOLA elnevezés tulajdonképpen erre utal, melynek magyar megfelelője: kullancs által terjesztett nyirokcsomó - gyulladás.

 • 2013.05.14 Gyermekkori szívbetegségek

  A veleszületett szívbetegségek olyan eltérések, melyek - bár születéskor jelen vannak -, lehet, hogy csak a későbbi életkorban okoznak tüneteket.

 • 2013.05.13 Születés előtti depresszió

  Egy most publikált tanulmány szerint nem csak az anyákat érintheti a bababánat (baby blues) - jelentős számú apa is szenved a gyermek születését megelőző vagy követő depresszióban. Az apák körülbelül 10 százaléka tapasztalja meg a születés előtti, illetve utáni depressziót, és az amerikai apukák a külföldieknél nagyobb valószínűséggel érintettek a rendellenességben.

 • 2013.05.13 Szamárköhögés járvány Pest megyében

  Tele van a média egy nemrég történt esettel, miszerint egy Pest megyei településen szamárköhögés ütötte fel a fejét. Pontosabban két esetet diagnosztizáltak. Ennek kapcsán számos kérdés merül fel: mi is az a szamárköhögés? Mik a tünetek? Milyen szövődményei lehetnek? Kiket érint? Van-e védőoltás ellene? Végül érvek és ellenérvek az oltás mellett, ellen.

 • 2013.05.10 Fuldoklik a gyermek. Mit tegyünk?

  Az elmúlt napokban két fulladásos gyermek-haláleset borzolta a kedélyeket. Vajon megakadályozhatók-e az ilyen esetek? Mit lehet tenni, ha a gyermek hirtelen fuldoklani kezd?

 • 2013.05.09 Diszlexia

  A beiskolázás kapcsán beszéltünk már a tanulási zavarokról, azok közül a diszkalkuliáról. A következő hetekben nézzük végig a tanulási zavarok megjelenési formáit, tüneteit, majd a lehetséges terápiákat, mozgásterápiákat. A diszkalkulia után jöjjön most a diszlexia.

 • 2013.05.08 Egészséges étel gyermekeinknek

  Ha azt kérdik tőle, mit is enne ebédre, a pilláit villogtatva, ártatlan mosollyal a szemében azt mondja, hát tudjátok, mit szeretnék...

 • 2013.05.04 Éjszakai bepisilés

  Magyarországon körülbelül nyolcszázezer 4-15 év közötti gyermek él, s közülük megközelítően ötvenezernek van ágybavizeléses problémája. A bepisilést ma is szégyellni való dolognak tartja a közvélemény, így gyermekek közel fele nem, vagy csak későn kap segítséget.

 • 2013.05.03 Veszélykereső fiatalok

  Brit kutatók szerint a kamaszok kockázatvállaló viselkedésre vannak programozva, mivel jobban élvezik a kockázatos helyzeteket, mint más korosztályok tagjai. A pubertáskor beálltával a veszélyekkel, kockázatokkal teli cselekmények is nagyobb mértékben jelennek meg a gyerekek életében - legyen szó autóvezetésről, szexről, alkoholról, vagy étkezésről.

 • 2013.05.02 Erőszakos nevelés

  Egy új tanulmány szerint a pofonokkal nevelő szülők szándékaikkal szemben gyermeküket inkább a rossz, mintsem a jó út felé terelik. A Pediatrics című amerikai gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akiket pofonokkal próbálnak jobb belátásra bírni szüleik, kétszer akkora eséllyel válnak agresszívvé, verekedőssé, rongálásra hajlamossá és klasszikusan "rossz gyerekké", mint társaik.