Gyerektükör

Előző Következő

Kisebb gyerekek a fülükbe rejthetnek apróbb játékdarabkákat, gyöngyszemeket, borsót, cukorkát is. A szülők gyakran csak arra figyelnek fel, ...

Hirdetés
 • 2012.01.26 A szoptatás egy csoda

  Amikor egy nő gyermeket vár, új világ tárul ki előtte. Szakkönyveket vesz, bújja a babás magazinokat, és "lóg a neten", hogy megtudja, miképpen csinálják mások. Sokakat a szülés után éri az első meglepetés, amikor kiderül, hogy a szoptatás nem megy olyan könnyen, esetleg egyáltalán nem megy. Sőt, egy sor dologról még soha senki nem tett említést korábban!

 • 2012.01.15 Anyatej vagy babatej?

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos más egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy a gyermekek hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak, továbbá egyéves korukig anyatejből álljon a táplálékuk túlnyomó része. Ennek ellenére ma Magyarországon az újszülötteknek csupán 58 százalékát táplálják anyatejjel, egyéves koráig pedig a babák 20 százaléka kap tehéntejet.

 • 2012.01.14 Hiperaktív gyerekek, problémás felnőttek?

  Az elmúlt 2 évben SuliStart és SuliSiker programban 318 fő hiperaktív-figyelemzavaros  tünetet mutató gyermeket vizsgáltak. Tapasztalati adatok szerint a tünetet mutató gyermekek esetében 10-ből 4-5 gyermek szüleinél tapasztaltunk hasonló, hiperaktív személyiségjegyeket , impulzív temperamentumot. Vizsgálati adatok bizonyítják, hogy a hiperaktív szülők gyermekei fokozottan veszélyeztetettek iskoláskorban a tanulási részképesség problémákra, az alulteljesítésekre pl. mozgáskoordinációjuk elmarad társaiktól, beszédértésük gyengébb, stb...

 • 2011.10.23 Új megtermékenyítési eljárás révén jött világra egy kisfiú

  Új mesterséges megtermékenyítés révén jött világra egy újszülött Nagy-Britanniában: a kis Oliver világszerte az első baba, aki úgy született, hogy az embriót a kromoszómák teljes vizsgálata után választották ki, és ültették be.

 • 2011.10.19 A közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz

  Fontos, hogy minél előbb jogszabály legyen a országos tiszti főorvos egészséges közétkeztetésre vonatkozó ajánlásából, ugyanis a közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz - mondta az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján

 • 2011.09.21 Fejtetvesség - Ne szégyelld, kezeld!

  A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban. Bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek.

 • 2011.09.21 Cél az egészségesebb közétkeztetés

  A közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben - az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját vizsgálati eredményeire építve, a legújabb szakirodalmi adatokat is figyelembe véve készítette el a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlást.

 • 2011.08.13 Kapcsolat a gyermek memóriája és szülője kiskora között

  Sokat játszott ön gyerekkorában? Ingergazdag környezetben nőtt fel? Ha igen, a gyermeke okosabb lehet - derítette ki egy kutatás. Azaz a környezet megváltoztathatja a DNS-t.

 • 2011.08.11 A terhesség alatti túlzott cukorfogyasztás a lánymagzatokra károsabb

  Az új-zélandi Auckland Egyetem új kutatásából kiderül, hogy a terhes anyák édesség utáni kínzó vágya jobban befolyásolja a kislányok fejlődését, mint a kisfiúkét.

 • 2011.08.03 Aranyérbetegség: a megelőzés már gyermekkorban elkezdődhet

  Az aranyér kialakulásában az örökletes tényezők mellett fontos szerepet játszanak életviteli tényezők is. A panaszok elsősorban felnőttkorban jelentkeznek, de a megelőzést már gyermekkorban el lehet kezdeni.