Gyerektükör

Előző Következő

Az elmúlt hónapban nagyon sok család élete forgott a bölcsődei, óvodai évkezdés és az ezzel járó beszoktatási időszak körül. A gyermekközösségek ...

 • 2013.06.21 Nyári táborozás

  Olvasónk gyermekei nyári táboroztatásával kapcsolatban kérdezte szakértőinket, Dr. Nemes Rozáliát és Dr. Piczkó Katalin pszichiátert.

 • 2013.06.20 Mit igyon a gyermek a hőségben?

  A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik.A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki.

 • 2013.06.20 Féregveszély! Vigyázzunk a kutyákkal és a homokozókkal

  Keveset hallunk róla, pedig jó, ha tudjuk: létezik egy olyan bélféreg, amely a kutya közvetítésével az emberbe jutva súlyos megbetegedést okozhat. Különösen a kisgyermekek veszélyeztetettek, akiknek akár a látásába is kerülhet a túl szoros kutya-ember barátság. Szakértőnk: dr. Süveges Ildikó szemész professzor.

 • 2013.06.19 Autizmust okozhat a rossz levegő

  A gyermeküket erősen szennyezett környezetben váró nők kétszer olyan gyakran szülhetnek autista gyermeket, mint a tisztább vidéken élő terhesek - mutatta ki egy amerikai tanulmány.

 • 2013.06.17 Zsebpénzt a gyermeknek?

  Valóban szükséges zsebpénzt adni a gyereknek és ha igen, mennyi legyen az összege és mikor kapja meg?

 • 2013.06.16 Tehetséges-e a gyermekünk?

  Minden szülő vágya, hogy csemetéje tehetséges legyen. Ahogy látjuk gyermekünk fejlődését, óhatatlanul figyeljük, hogy valamely területen nyújt-e kiemelkedő teljesítményt? De vajon tudjuk-e, hogy mikor beszélhetünk tehetséges gyermekről? Milyen tényezőktől függ, hogy az legyen? Boldogok-e ezek a gyermekek?

 • 2013.06.11 Anyatejes táplálás régen és ma

  A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Hazánkban ma mégis minden ötödik hat hónapnál fiatalabb gyermek kap az anyatejen kívül más táplálékot is.

 • 2013.06.08 A lányok boldogabbá, a fiúk zárkózottá teszik a családot?

  A lánytestvérek boldogságot árasztanak, a fiútestvérek viszont szorongást váltanak ki - írja egy friss kutatás. A tudósok 571, 17 és 25 év közötti embert kérdeztek meg életükről, és úgy találták, akiknek volt húga vagy nővére, az boldogabb és kiegyensúlyozottabb.

 • 2013.06.04 Lovasterápia

  A kezek röpködő mozgása az autizmusban szenvedők egyik jellegzetessége. Mary Cusack is megtapasztalta ezt nyolcéves kisfiával, Nickyvel, akit soha nem hagyhat egyedül, mert ez a kézmozgatás megakadályozza a mindennapos tevékenységekben. Mary és férje, Tom, rátalált a probléma megoldására: kisfiukat terápiás lovaglásra hordják.

 • 2013.06.01 Évszakos személyiségek

  Az évszak, amikor egy csecsemő megszületik, hosszabb távon drámaian befolyásolja a biológiai órájának működését. Douglas McMahon biológus professzor (Vanderbilt Egyetem) és munkatársainak vizsgálatainak jelentősége az lehet, hogy a téli hónapokban születetteknél magasabb a neuropszichológiai kórképek, főként a szezonális betegségek kialakulásának valószínűsége (például téli depresszió), de nagyobb a bipoláris depresszió és skizofrénia kockázata is.