Gyerektükör

Előző Következő

A csalánkiütés lehet akut vagy krónikus. A kivizsgálást nemcsak a sok kiváltó tényező nehezíti, hanem az is, hogy a tünetek gyakran elmúlnak ...

Hirdetés
 • 2012.02.15 Császármetszés

  A császármetszés a terhesség befejezésének egyik módja, napjainkban a leggyakrabban végzett hasi műtét. Nevét onnan eredeztetik, hogy állítólag Julius cézár császármetszéssel jött a világra, ez azonban valószínűleg téves feltételezés.

 • 2012.02.07 Káros fogtömések

  Nem csak a műanyag flakonok és a műanyagba csomagolt készételek lehetnek károsak a gyerek szervezetére a bisphenol-A-t (BPA) tartalmazó csomagolások miatt, hanem az ugyanezt az anyagot tartalmazó fogtömések is. Egy tanulmányból kiderült, hogy a BPA a fogtömés után órákkal is kimutatható a gyerekek nyálából.

 • 2012.02.04 Mégsem annyira egészségtelenek a tejtermékek

  A British Journal of Nutrition aktuális számában olvasható tanulmány lerántja a leplet arról a tévhitről, miszerint a tejtermékekben lévő telítetlen zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 • 2012.01.31 A gyerekek étkezési szokásait befolyásoló tényezők

  A GfK LHS HealthCare legfrissebb megkérdezésének eredményei azt mutatják, hogy a védőnők szerint az általános iskolás korú gyerekek étkezési szokásait a szülők és a reklámok alakíthatják legnagyobb mértékben; az iskolai büfé és menza szerepéről megoszlanak a vélemények. Az oktatási intézményekben zajló felvilágosító munkát, illetve saját szerepüket e téren kielégítőnek találják.

 • 2012.01.26 A szoptatás egy csoda

  Amikor egy nő gyermeket vár, új világ tárul ki előtte. Szakkönyveket vesz, bújja a babás magazinokat, és "lóg a neten", hogy megtudja, miképpen csinálják mások. Sokakat a szülés után éri az első meglepetés, amikor kiderül, hogy a szoptatás nem megy olyan könnyen, esetleg egyáltalán nem megy. Sőt, egy sor dologról még soha senki nem tett említést korábban!

 • 2012.01.15 Anyatej vagy babatej?

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos más egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy a gyermekek hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak, továbbá egyéves korukig anyatejből álljon a táplálékuk túlnyomó része. Ennek ellenére ma Magyarországon az újszülötteknek csupán 58 százalékát táplálják anyatejjel, egyéves koráig pedig a babák 20 százaléka kap tehéntejet.

 • 2012.01.14 Hiperaktív gyerekek, problémás felnőttek?

  Az elmúlt 2 évben SuliStart és SuliSiker programban 318 fő hiperaktív-figyelemzavaros  tünetet mutató gyermeket vizsgáltak. Tapasztalati adatok szerint a tünetet mutató gyermekek esetében 10-ből 4-5 gyermek szüleinél tapasztaltunk hasonló, hiperaktív személyiségjegyeket , impulzív temperamentumot. Vizsgálati adatok bizonyítják, hogy a hiperaktív szülők gyermekei fokozottan veszélyeztetettek iskoláskorban a tanulási részképesség problémákra, az alulteljesítésekre pl. mozgáskoordinációjuk elmarad társaiktól, beszédértésük gyengébb, stb...

 • 2011.10.23 Új megtermékenyítési eljárás révén jött világra egy kisfiú

  Új mesterséges megtermékenyítés révén jött világra egy újszülött Nagy-Britanniában: a kis Oliver világszerte az első baba, aki úgy született, hogy az embriót a kromoszómák teljes vizsgálata után választották ki, és ültették be.

 • 2011.10.19 A közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz

  Fontos, hogy minél előbb jogszabály legyen a országos tiszti főorvos egészséges közétkeztetésre vonatkozó ajánlásából, ugyanis a közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz - mondta az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján

 • 2011.09.21 Fejtetvesség - Ne szégyelld, kezeld!

  A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban. Bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek.