Gyerektükör

Előző Következő

Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sírás miatt, vagy ha kiütések jelennek ...

 • 2013.10.19 Tilos a fogyókúra!

  Tilos a fogyókúra, ha kisgyermekekről van szó. Bár a túlsúly és az elhízás egyre nagyobb méreteket ölt, nemcsak hazánkban, de szerte a világon is.

 • 2013.10.19 Mit egyen a gyerek?

  A napi ötszöri - étkezés hozzájárul az egészség megőrzéséhez, és segítségével megelőzhetők az egyes, táplálkozással és életmóddal kapcsolatos betegségek is.

 • 2013.10.19 Gyermekszemek

  A leggyakoribb gyermekszemészeti elváltozás a látásgyengeség. Bizonyos tényezők - a gyermek koraszülöttsége, sárgasága, légzési zavara, inkubátoros kezelése - hajlamosíthatják szembetegségek megjelenésére. Ezért fontos, hogy a szülők figyeljék gyermekük szemeit valamint viselkedését, és szokatlan tünetek esetén forduljanak gyermekszemészhez, hogy időben kiszűrhessék és korrigálhassák a szem elváltozásait.

 • 2013.10.19 Édesszájúbbak a fiúk, mint a lányok?

  A lányok jobban érzik az ízeket, a fiúk viszont édesszájúbbak - írja egy friss tanulmány. Átlagosan a fiúk 10 százalékkal több savanyú és 20 százalékkal több édes ízre van szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, hogy egy ételnek milyen az íze.

 • 2013.10.18 Vaspótlás az újszülötteknél

  Ha vasat adunk az alacsonyabb születési súllyal (2000-2500 gramm között) született újszülötteknek, nagymértékben csökken a vashiány és a vérszegénység előfordulási gyakorisága. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy a születési súly és a csecsemőkori étrend-kiegészítők befolyásolják a felnőttkori megbetegedéseket.

 • 2013.10.18 Súlygyarapodás kamaszkor előtt

  Egy új vizsgálat kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a 9 és 12 éves kor közötti lányok egyre nagyobb gyakorisággal túlsúlyosak. Sajnos a túlsúly egészségügyi következményei már 9 éves lányoknál is egyértelműek, amely felveti korai megelőzés igényét.

 • 2013.10.18 Egészségesen gyermekkorban - a szénhidrátok szerepe

  A fejlődésben levő gyermek egészséges étrendjéből a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok sem hiányozhatnak. Valamennyi tápanyagra szükségük van, azonban korántsem mindegy, melyikből mennyit fogyasztanak, hiszen például a túlzott szénhidrátbevitelt, azon belül is főként az egyszerű szénhidrátbevitelt (cukrok, édességek, fehér liszt) a szervezet nem tudja hasznosítani és zsír formájában raktározza el.

 • 2013.10.18 Örökletes vesebetegség?

  Amikor a szűkkörű családban felbukkan egy súlyos, krónikus betegség, első gondolat, hogy gyógyítható-e a betegség, együtt lehet-e vele élni, és a legfontosabb: mikor gyógyulhat fel szeretett családtagunk. A betegség lefolyása során azonban felmerül egy másik kérdés, mi okozta a betegséget, vajon örökletes-e, és esetleg mi magunk is veszélyben vagyunk.

 • 2013.10.18 Félelem gyermekkorban

  A félelem összetett, ősi érzés, többféle gyökerű, melyet néha felnőttkorban is megtapasztalunk. Az ősidőkben létfenntartásunk része volt, a túlélést szolgálta (például félelem a vadállatoktól, a tűztől).

 • 2013.10.18 Hangulatemberek

  Az ADHD, vagy más néven figyelemzavaros tünetek több negatívuma is ismert már, hiszen az ilyen gyerekek és tinik nem csak tanulási zavarokkal, de társasági problémákkal ás alváspanaszokkal is küzdenek, sőt, előfordul, hogy az ilyen gyerekek bűnelkövetővé válnak. Egy új kutatás alapján azonban nem csak a jelenjükért érdemes aggódni.