Gyerekeink 100 évig fognak dolgozni 40 különböző munkahelyen

Gyerekeink 100 évig fognak dolgozni 40 különböző munkahelyen

Rohit Talwar jövőkutató szerint a mai gyerekek akár 100 éves korukig is dolgozhatnak, és 40 különböző helyen is dolgozhatnak életükben.

Talwar, aki cégeknek segít felbecsülni, hogy fog kinézni a világ a következő 5-50 évben, oktatási vezetőkkel beszélgetett arról, hogy milyen gyorsan változik a világ, és hogy milyen világra érdemes felkészíteni a gyerekeket.

Talwar úgy látja, hogy növekszik a születéskor várható élettartam, de ezzel párhuzamosan a robotizálás és az egyre fejlettebb szoftverek aránya is. Emiatt a mostanában született gyerekek munkája a jövőben várhatóan sokban különbözni fog attól, amit ma ismerünk.

A kutatások szerint a ma létező munkahelyek 30-80 százaléka a következő 10-20 évben teljesen eltűnhet az automatizálás miatt. Ez legalább akkora törést hozhat a munkaerőpiacon, mint az ipari forradalomé; nem lesz meglepő, ha a neoludditák hasonlóan reagálnak majd a változásokra.

Gyerekeink 100 évig fognak dolgozni 40 különböző munkahelyen

Talwar a sharing economy, az erőforrás-megosztásra alapuló gazdaság előnyeit is elmagyarázta.

"Lehet, hogy nappal részmunkaidős sofőrként dolgozol az Ubernek, az Airbnb-n béreled ki a hálószobádat, és az Amazonnak adod ki a szekrényed rakterét, ha nem éppen nekik végzel kiszállítást, vagy tárolod a csomagküldő drónjaikat. [...] A sharing economy megoldásai egyre elterjedtebbé válnak. Gondolkodnunk kell ezen, és ki kell találnunk, milyen képességekre lesz szükségünk, hogy az emberek továbbra is munkaképesek maradjanak" – mondta Talwar.

Mivel a munkakörök és foglalkozások teljesen át fognak alakulni, illetve megnő a várható életkor is, Talwar elképzelhetőnek tartja, hogy egy gyereknek akár 40 különböző munkahelye lehet, 10 különböző pályán, és akár 100 éves korukig dolgozhatnak.

Viszont fontos lenne kitalálni, hogyan készítsék fel erre a diákokat, már gyerekkoruktól fogva. Talwar szerint a vezető döntéshozóknak tisztában kell lenniük vele, hogy az oktatási rendszernek folyamatosan változnia kell, hogy lépést tarthasson a megváltozó körülményekkel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek