Gyakoribb légzési problémák

Gyakoribb légzési problémák

A jóval idő előtt született (24-25 hétre érkezett) kisbabák több, mint felénél lép fel valamilyen légzési probléma, s ezek a gyermekek 11 éves korukra kétszer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg asztmában, mint az időre születettek - derült ki egy új kutatásból.

Janet Stocks, a londoni University College Gyermekegészségügyi Központjának légzésfiziológus professzora munkatársaival 1995-ben jóval idő előtt született gyermekek adatait elemezte, akiket 11 éves korukig követtek nyomon. A kontrollcsoportot kortársaik alkották.

"Számos okból kifolyólag a koraszülések száma egyre emelkedik a fejlett országokban" - mondta el Dr. Stocks az Amerikai Mellkas Társaság sajtóközleményében. "A kifinomult orvosi beavatkozások ellenére a koraszülötteknél továbbra is gyakoriak a súlyos légzési problémák."

A vizsgálatok azt mutatták, hogy számos gyermeknél lépett fel légúti elzáródás. "Ez azt mutatja, hogy bár a szülészeti és neonatológiai ellátás fejlődésének hatására egyre korábban született kisbabákat tudnak életben tartani, a hosszútávú kilátások nem igazán javulnak" - tette hozzá Stocks. "Az érintetteket hosszútávon kell nyomon követni és megfelelően kell kezelni, továbbá különös hangsúlyt kell fektetni az egészséges étrendre, a testmozgásra és a dohányzás megelőzésére, hogy minél tovább megőrizhessük a tüdőfunkciót."

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek