Gerincproblémák gyermekkorban

Gerincproblémák gyermekkorban

Mind a gyermek, mind a felnőtt kori gerincproblémák kialakulásánál említést kell tennünk a testtartásról. Jövet-menet az utcán nem csak felnőtteket látunk hanyag testtartással, hanem bizony már gyermekeket is. Tartáshiba a gerincoszlop fiziológiás eltérése. Ennek oka lehet a rossz testtartás, kötőszöveti vagy izomgyengeség.

Sajnos a tartáshibák többsége már gyermekkorban kialakul.

Pappné Gazdag Zsuzsa egyik könyvében olvasható, hogy az utóbbi években nyilvánosságra hozott szűrővizsgálatok adatai szerint 40-70 % azoknak a gyermekeknek az aránya, akik valamilyen mozgásszervi elváltozásban szenvednek. Ezek közül vezető helyen szerepelnek a talpboltozat süllyedése mellett a hanyagtartás és a helytelen tartások típusai.  Tehát Ő különbséget tesz a köztudatban összekeverődő, szinonimaként használt helytelen tartás és hanyagtartás között.

Gerincproblémák gyermekkorban

A helyes testtartásnál nagyon fontos szerepe van a medence dőlésszögének. Ha a dőlésszög nő vagy csökken, akkor a gerincoszlop fiziológiás görbületei eltérnek a normál anatómiai mértéktől. Ekkor beszélünk helytelen tartásról.

Ennek megfelelően, mint ahogy azt az ábra is mutatja, beszélhetünk:

  • lapos hátról,
  • domború hátról
  • fokozott háti és ágyéki görbületű hátról
  • nyerges hátról.

A hanyagtartás a helytelen testtartásnál enyhébb tartási rendellenesség. Már messziről látható tünetei a lógó fej, előreesett váll, elálló lapockák. Ezek aktív izomerővel korrigálhatóak, ha rászólunk a gyermekre, kihúzza magát, amint azonban fáradni kezd, visszaáll a rossz testtartás. Ez elsősorban rossz szokás, de évek alatt maradandó elváltozást okozhat.

Sokáig úgy gondolták, hogy a hanyagtartás oka a hátizmok gyengesége, ezért ennek terápiája is a hátizmok erősítése. Ma már elismert tény, hogy a hasizmok is gyengeségi is nagyon fontos ok lehet, hiszen a medence megfelelő dőlésszögét és nyílirányú stabilitását az egyenes hasizom és a külső ferde hasizom erőállapota határozza meg.

Itt is, mint nagyon sok területen, fontos szerepe van a prevenciónak. Ahogy a megfelelő mozgásfejlesztés prevenciója lehet a tanulási zavaroknak, úgy gerincproblémák kialakulásának is lehet az egyik módja a torna. Itt elsősorban nem gyógytornára gondolok, hanem a testnevelés órákra "becsempészett" játékos tartásjavító tornákra. A fent idézett kiváló szakembernek Pappné Gazdag Zsuzsának könyvsorozatának szinte minden kötetében találhatunk tartásjavító feladatokat. A Játsszunk gyógyító tornát! pedig kifejezetten a hanyagtartás javítására szolgál óvodás és kisiskolás korban. Ezt a könyvet nem csak pedagógusoknak, hanem gyakorló szülőknek is ajánlom, hiszen olyan játékos feladatokat tartalmaz - pontos utasításokkal - melynek eszközigénye csekély, viszont nyári szünetben is lehet végezni, az egész családnak jó móka lehet.

Már kialakult probléma esetén mindenképpen szakképzett, hozzáértő gyógytornász segítsége szükséges.

Itt szeretnék szólni egyéb, kevésbé ismert módszerekről is. Az egyik ilyen a K-Active tapasz, melyet egy japán, többek között kineziológus talált fel. Ez egy nagyon jó minőségű (100 %-os pamut) tapasz izom-ín és tartás javítására. Ez gyermekgyógytorna kiegészítője lehet, izmokat ingerelnek, nyújtanak, erősítenek, testhelyzeteket korrigálnak.  Például, ha hanyagtartás a probléma, akkor a hát túlnyúlt szakaszát beragasztják a kellő technikával, ez korrigálja a testhelyzetet, stimuláló hatással van az alatta lévő izmokra, így figyelmeztet e helyes testtartásra. A tapasz felhelyezése kb. 30 percig tart gyermekeknél. Fontos, hogy a tapaszt szakember helyezze fel.

A tapasz nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, a bőr számára semleges hatású.

Másik módszer a SMR System. Ennek alapja, hogy az izmainkat, izompólyákat fasciák veszik körül. Ezeknek fontos védő és formáló szerepe van, így fontos a helyes testtartásnál is. Kóros feszülésük akadályozzák a megfelelő izomműködést. Ilyenkor szükséges a fasciák nyújtása. A kezelés habszivacs henger segítségével történik. Ilyen henger van külön gyermekeknek és felnőtteknek, tartásjavító hatása ismert. A torna szakember segítségével pár óra alatt megtanulható és otthon is végezhető.

Mind a fent említett tapaszolás, mind az SMR tartásjavító torna elérhető gyermekek számára a BHRG Alapítvány kiváló szakembereinél.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek