Gerinciskola

Iskolakezdés után különösen a középpontba kerülnek a különböző gerincproblémák. Először csupán tartásgyengeség jelentkezik, ha azonban nem javítunk ezen, akkor a problémát már hanyag tartásnak hívjuk. A legsúlyosabb gond a gerincferdülés, amelyről már Hippokratész is készített feljegyzéseket. A deformáció korrigálható, sőt, a terápia már az iskolai oktatásba is beilleszthető.

A gerincferdülésre (scoliosis) már Hippokratész is felfigyelt, okaként a csigolyák ficamát, luxációját jelölte meg. A funkcionális gerincferdülés során a gerincoszlop oldalirányban elhajlik, ám strukturális gerincferdülés esetén az elhajláson kívül meg is csavarodik. Az elhajlás oldalán hátul a bordákon létrejön egy kidudorodás (bordapúp), míg az ellenkező oldalon elöl keletkezik egy púp. Az izomegyensúly felbomlása is megfigyelhető, mert hátul a görbület oldalán az izmok megnyúlnak, a másik oldalon pedig megrövidülnek.

Kompenzáció

A gerincferdülés lehetséges kiváltó okai között szerepelhet a bénulás vagy az alsó végtagok hossza közötti különbség, de a leggyakrabban - az esetek 70 százalékában - ismeretlen az eredet. A fiatalkori fajtára jellemző, hogy tízéves kor körül, lányoknál alakul ki a háton jobbra görbülő gerincferdülés. Ilyenkor gyakran a görbület felett és alatt ellenkező irányú kompenzáló elhajlás alakul ki a gerincen.

A szülők sokszor azzal a panasszal fordulnak orvoshoz, hogy a gyermek jobb válla előrefordul, lapockája elemelkedik, esetleg egyik csípője magasabban áll. Ugyanakkor a háti görbület ellaposodása is jelző tünete lehet az oldalirányú görbületnek. Ha álló helyzetben a törzs és kar által bezárt területet (háromszög) megfigyeljük, akkor gerincferdülés esetén azok nem egyformák.

A korai felismerés rendkívül fontos! Ha a korrekció megtörténik a növekedés befejeződéséig - ezt a röntgenképen a csontosodási mag jelzi -, akkor már nem kell számolni a görbület rosszabbodásával.

Háromdimenziós terápia

Az egyik legismertebb kezelés a Schroth-féle háromdimenziós terápia. Katharina Schroth maga is gerincferdüléssel küszködött, és saját testén kísérletezte ki a módszert a behorpadt gumilabda elvének alapján. Ha a puha gumilabdát az egyik oldalon benyomjuk, a másik oldalon kidudorodik. Ez történik a scolioticus mellkassal is, így jön létre a bordapúp - bordavölgy tünet. A terápia lényege: aszimmetrikus eltérés, aszimmetrikus terápia. Mit is jelent ez? A gerincferdülés korrekciójának eléréséhez különböző aszimmetrikus helyzeteket idézünk elő, amelyek a törzsizomzat bizonyos szakaszának működését váltják ki.

A gyakorlatok célja a hibás gerincferdüléses tartás korrigálása, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. A gyakorlatsorozat medencekorrekcióból, az izmok összehúzódásából (kontrakció) és nyújtásából, ellentartásból, valamint a forgató (háromdimenziós) légzésből áll. A gyógytornász segít beállítani, korrigálni a törzset és a medencét, majd a páciens ebben a helyes testtartásban vesz levegőt, a tüdőnek a behorpadt részébe engedve azt. Így tulajdonképpen a tüdő erejével nyomják ki a bordákat. Ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk, hogy a test minél jobban megszokhassa ezt az új, helyes tartást. A terápia kiemelkedően fontos részét képező légzéssel a csigolyák csavarodása, oldalirányú görbülete és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó lapos hát is korrigálható. A gyakorlatok közötti pihenéskor is olyan testhelyzetet kell választani és begyakoroltatni, amely a főgörbületet korrigálja. Rendszeres gyakorlással és tudatosítással reflexszerűvé válik a korrekció.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek