Fordulat a magyar termékenységben?

Fordulat a magyar termékenységben?

2008 óta nem volt ilyen jó termékenységi rátánk, mint tavaly és 2012-ben.

Megtörtént a demográfiai fordulat első lépése azzal, hogy a magyarországi termékenységi arány 1,34-re emelkedett 2012-ben és ezen a szinten maradt tavaly is - írta Szalai Piroska, a Napi Gazdaság keddi számában megjelent cikkében.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak a nők munkaerő-piaci helyzete javításáért felelős volt miniszteri biztosa kiemelte, hogy az EU-ban 2012-ben Magyarországon volt a második legmagasabb a mutató növekedése, miközben 2009-ben és 2011-ben a legalacsonyabb rátát jegyezte Magyarország. Korábban ebben a mutatóban az utolsó helyen álltunk az EU-ban, de most megelőztük Portugáliát, Lengyelországot és Spanyoloroszágot is.

Fordulat a magyar termékenységben?

A miniszteri biztos szerint a gyed extra bevezetésével minden esély megvan arra, hogy a termékenységi ráta az idén, de legkésőbb jövőre meghaladja az 1,4-es értéket.

A termékenységi arány azt mutatja, hogy egy anyának átlagosan hány gyereke születik. Ennél az 1,34-es rátánál Magyarország az elmúlt 15 évben csak egyszer, 2008-ben produkált jobb értéket (1,35).
Magyarországon a termékenységi ráta 1990-ben még 1,87 volt, a Bokros csomag 1997-es bevezetésekor esett 1,4 alá, ahonnan azóta sem tudott kitörni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek