Fogas kérdés

"Az én kisfiam még egyszer sem aludta át az éjszakát" - panaszolja az egyik kismama a játszótéren, a homokozó szélén ülve - "a frontokra is nagyon érzékeny, de a fogzás még annál is jobban megkínozza!" Az ilyen panasz nem egyedi jelenség.

Felmérések szerint a babák 30-50 százaléka szenvedi meg a fogzással járó változásokat olyan mértékben, hogy az az éjszakai alvás rovására megy.

A fogak elôtörése körülbelül egy idôbe esik azokkal az élettani változásokkal, amelyek a gyomor-bél rendszert alkalmassá teszik a nem anyatejes ételek fogyasztására. Az enzimatikus rendszerek éretté válnak, funkciójuk pontosan szabályozott lesz, és kialakul a megfelelô bélflóra.

A fogak elôtörése egyrészt helyi panaszokat okoz, ezek nagyon változó mértékig viselik meg a babákat. Az íny a fogelôtörés helyén megduzzad, gyulladttá válik, fájdalmasan feszül. A nyálelválasztás mértéke fokozódik, a nyál állaga hígabb lesz. Az általános panaszokért, mint például a hôemelkedés, levertség, illetve a nagyon gyakori hasmenés és a kísérô popsigombásodás a fenti, megnövekedett nyálelválasztás is nagyban felelôs.

A nyál kémhatása lúgos, a nagy mennyiségű lúgos folyadék a gyomorba jutva alaposan felkavarja a tápcsatorna optimális működését. A gyomor optimális kémhatása savas, az emésztô enzimek jelentôs része savas közegben működik jól. A megváltozott pH rontja az emésztés hatásfokát, a tápcsatorna funkciója teljes egészében romlik. A normál székletürítés helyett hasmenés alakulhat ki, amely egyrészt a görcsök, másrészt a puffadás révén alaposan megkínozza a kicsiket. A fokozott, híg székletürítés helyi hatására felmaródás, valamint a bôrgombásodás alakulhat ki a pelenka alatt. A hasmenéssel történô folyadék- és elektrolitveszteség kiszáradáshoz is vezethet, amely felelôs lehet a hôemelkedésért. Látható tehát, hogy a panaszok korántsem csak a duzzadt, fájdalmas fogíny következményei.

Az íny helyi jellegű panaszait számos készítmény segítségével enyhíthetjük, sôt tanácsos is enyhíteni, azonban a tápcsatorna panaszait is mindenképpen orvosolni kell!

A Viburcol homeopátiás végbélkúp is egy bevált megoldás lehet a sok közül. Összetevôi a tápcsatorna érintett helyein hatva segítenek a panaszok enyhítésében, a baba megnyugtatásában. A homeopátiás mennyiségben tartalmazott kamilla (orvosi székfű) a hasmenést csökkenti és a kísérô gyulladásos tüneteket enyhíti, míg a belladonna (csattanó maszlag) segít a nyálelválasztás mérsékelésében, illetve a bél perisztaltikus mozgásának csökkenésében. A belladonna hatóanyagai jótékonyan közreműködnek a bélfal idegei izgalmi állapotának csökkentésében. A calcium carbonicum hatása kevésbé közvetlen, segít az izgalmi, általános tünetek: nyűgösség, hôemelkedés leküzdésében.

Legalább kétszer alkalmazva naponta, mintegy 24 óra szükséges ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek