Figyelemzavaros hiperaktivitás

Figyelemzavaros hiperaktivitás

A genetikai és pszichológiai tényezők együtthatása lehet a felelős a figyelemzavaros hiperaktivitás kialakulásáért - állítják amerikai kutatók. Molly Nikolas, a Michigani Állami Egyetem kutatója munkatársaival 304 gyermek vizsgálata alapján jelentette ki, hogy a figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) tünetei gyakrabban fordultak elő azoknál, akiknél túl magas vagy túl alacsony volt a szerotoninszint, továbbá akik saját magukat hibáztatták a szüleik között húzódó konfliktus miatt.

"Az eddigi vizsgálatok nagyrészt külön vizsgálták a genetikai és pszichológiai tényezők ADHD-re gyakorolt hatását" - írták a szerzők. "A mi munkánk egy speciális génvariáns és a családi környezet együtthatását mérte fel, hogy meghatározzuk, milyen szerepet játszanak a betegség kialakulásában."

A kutatók az 5HTTLPR genetikai régiót vizsgálták, amely az egyik kémiai ingerületátvivő anyag, a szerotonin transzportjáért felelős fehérje termelődését szabályozza. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy ez a terület összefüggésben áll számos személyiségjeggyel és neuropszichiátriai rendellenességgel.

"Összességében az eredmények újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az 5HTTLPR variánsai felelőssé tehetők az ADHD kialakulásáért, mivel egyes környezeti tényezők hatására aktiválódik, nem pedig direkt módon befolyásolja a betegség létrejöttét" - vonták le a következtetést a szerzők.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek