Féregveszély! Vigyázzunk a kutyákkal és a homokozókkal

Féregveszély! Vigyázzunk a kutyákkal és a homokozókkal

Keveset hallunk róla, pedig jó, ha tudjuk: létezik egy olyan bélféreg, amely a kutya közvetítésével az emberbe jutva súlyos megbetegedést okozhat. Különösen a kisgyermekek veszélyeztetettek, akiknek akár a látásába is kerülhet a túl szoros kutya-ember barátság. Szakértőnk: dr. Süveges Ildikó szemész professzor.

A toxocara canis a háziállatként tartott kutyák tápcsatornájában élősködő fonal- vagy orsóféreg. A háziállat az úgynevezett végső gazda, amelyben a bélféreg nem okoz látványos megbetegedést. „Célja” inkább az, hogy minél hosszabb ideig „vendégeskedjen” a gazdaszervezetben. Ha azonban úgynevezett nem specifikus gazdába – véletlen köztigazdába -, például az emberbe kerül, akkor súlyos, sokszor nem is gyógyítható szövődményeket okozhat.

Veszélyes homokozók

A kutya ürülékével a féreg nyugvó petéi is kikerülhetnek a környezetbe. Ezek a talajban fertőzőképes petévé alakulnak, amelyek nedves helyeken (például bokrokban vagy homokozókban) akár két évig is életképesek maradnak, még kedvezőtlen időjárási körülmények között is. Ami az embert illeti, a bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek a legveszélyeztetettebbek, akik a kiskutyák simogatásával, puszilgatásával, a kutyaürülékkel szennyezett homok kóstolgatásával, homokkal borított játékok nyalogatásával fertőződnek meg a leggyakrabban.

"Ez a lárva erősen aktív élőlény: a vékonybélből felszívódás útján eljut az erekbe, és tovább vándorol a szervezetben" – mondja dr. Süveges Ildikó, a Semmelweis Egyetem I. számú Szemészeti Klinikájának professzora. "Eljuthat a májba, a tüdőbe, a szívbe, a szembe és az agyba. Érzékeny gyermekeknél akár tüdőgyulladást is okozhat, ám ez többnyire látensen zajlik. A szemben azonban súlyos károkat okozhat!

Gyanús kancsalság

A lárva a szembe jutva a szemfenék fő verőerén keresztül a szem belsejébe, a látóidegfő felszínére kerülhet, majd elkezd vándorolni az ideghártya alatt, felett, vagy benne. Az érhártya és az ideghártya súlyos gyulladását okozhatja. Ha eljut a szemgolyó széli részére (az úgynevezett néma területre, amely nem játszik szerepet a látásban), akkor ott betokozódik, kemény cisztát képez. Ilyen formában további két évig elélhet, majd a szem immunállapotától függően ismételt gyulladást okoz. A kutyatartó családokban a szülők mindenképpen fogjanak gyanút, ha a gyermeknél kancsalságot vesznek észre, látáscsökkenést, esetleg vakságot tapasztalnak, vagy ha a pupilla területe fehéren világít!

Féregveszély! Vigyázzunk a kutyákkal és a homokozókkal

"Az ocularis larva migrans betegség kezelése sajnos nem minden esetben hoz gyógyulást" – mondja dr. Süveges Ildikó. "A féreg vándorlásának elején segíthet az antibiotikus kezelés, de csak akkor van esélyünk, ha aktív a gyulladás. Műtétre pedig csak bizonyos esetekben van lehetőség. Figyelemre méltónak találom, hogy míg a környező országokban csupán egy-két ilyen megbetegedést regisztrálnak évente, addig Magyarországon mintegy huszat – ezeknek az eseteknek a 70-75 százaléka ráadásul vaksággal végződik! Úgy gondolom, sokkal jobban oda kellene figyelnünk a higiénés szabályok betartására!"

Tanítsuk meg a gyereknek is:

•    A kutyával csak az udvaron játsszunk!
•    „Kutyázás” után mindig mossunk kezet!
•    Minden étkezés előtt mossunk kezet!
•    Utcán ne együnk!
•    Ha hazaérünk, mossunk kezet és cseréljünk le az utcai cipőt!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek