Ezt ne együnk reggelire, ha jót akarunk!

Ezt ne együnk reggelire, ha jót akarunk!

Egy nagy pohár narancslé vagy egy bögre kakaó minden valamirevaló reggelinél ott díszeleg. Legyen szó reklámokról vagy fotókról, ezek elmaradhatatlan kellékei a reggelinek. De valóban egészségesek?

Egyesek kifejezetten károsnak ítélik a narancslevet vagy a tejet reggel, hiszen ez a két ital nyomja fel leggyorsabban és leghatékonyabban a vércukorszintet.

Ezt ne együnk reggelire, ha jót akarunk!

Kevesen tudják, hogy reggel hétkor a legmagasabb a vércukorszint, felnőttnél, gyereknél egyaránt. A gondos szülő pedig, mivel jót akar, ezért egy tál gabonapelyhet tesz a csemetéje elé suli előtt, mert rostokban gazdag, a gyerekek szeretik, hiszen a legtöbbje édes, a tej pedig kalciumban gazdag. A reggeli rohanásban praktikus, mert gyors, és tuti elfogy 5 perc alatt. A szakemberek szerint ez nem jó reggeli.

Először délelőtt tízkor szabad édeset enni, gyümölcsjoghurt vagy más egészséges édesség formájában. Egy valóban egészséges reggeli teából (fehér cukor nélkül, simán citrommal) és teljes kiőrlésű kenyérből kellene, hogy álljon, szalámival, sonkával vagy sajttal.

Annak a gyereknek, aki reggel édeset eszik, a vércukorszintje a hirtelen emelkedés után ugyanolyan hirtelen le is esik. A gyerek arra hajt, hogy pótolja a hiányt. Egyszerűbben: édességet akar enni. Sokszor a kisgyerek ezért hisztis, nyüzsgő: a vércukorszint emelkedése felpörgeti, azután amikor csökken, folyamatosan nyafog az édesség után.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek