Ezért jó, ha az embernek vannak igazi barátai

Ezért jó, ha az embernek vannak igazi barátai

A legújabb vizsgálatok szerint gyermekek esetében a legjobb barát segíthet megbirkózni a negatív élményekkel és az ártalmas pszichológiai behatásokkal.

“A legjobb barát jelenléte minden esetben hatással van a gyerekek szervezetére és pszichéjére, akkor is, ha épp negatív behatások érik” – nyilatkozta William Bukowski, a Concordia Egyetem Emberi Fejlődés Kutatóintézetének pszichológus professzora. “Ha egy tanárral vagy osztálytárssal való konfrontálódáskor a gyerekek egyedül vannak, jelentősen megnő kortizol-szintjük és csökken az önértékelésük.”

A kutatás alatt a tudósok 103 montreali ötödik és hatodik osztályos fiút és lányt kértek meg, hogy négy napig naplóban rögzítsék érzelmeiket és élményeiket. Ez idő alatt rendszeres nyáltesztekkel a gyerekek kortizol nevű stresszhormon-szintjét is mérték a szakértők.

Ezért jó, ha az embernek vannak igazi barátai

A Developmental Psychology című szaklapban publikált eredmények szerint negatív élmények hatására a gyerekek szervezetében megnőtt a kortizol-elválasztás és csökkent az önértékelés, de csak abban az esetben, ha egyedül voltak. Ha legjobb barátjuk is jelen volt, a kellemetlen élmények negatív hatása csökkent.

“Ezek nagyon fontos megfigyelések, hiszen gyerekkori negatív élményeink egész felnőttkorunkban végigkísérhetnek minket” – magyarázta Bukowski. “A fokozott kortizol-kiválasztás jelentős fiziológiai változásokat, például immunrendszer-gyengülést és elégtelen csontképződést válthat ki. Láthatjuk, hogy az állandó stressz lassíthatja a gyerekek fejlődését.”

Korábbi vizsgálatok során sikerült már bizonyítani, hogy az erős barátságok segíthetnek megóvni a gyerekeket az iskolai erőszaktól, a kiközösítéstől és az agresszió más megjelenési formáitól.

Forrás: Napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek