Ezentúl ez lesz tesiórán?

Ezentúl ez lesz tesiórán?

Nem fognak unatkozni a gyerekeink a napi testnevelésórán, a legújabb intézkedések szerint taktikai gondolkodást, egészség- és személyiségfejlesztést, stresszkezelést és relaxációt is tanul(hat)nak majd.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kiemelt projektjéről, a T.E.S.I.-ről (Testnevelés az Egészségfejlesztésben Stratégiai Intézkedések) egy projektzáró rendezvényen adtak hírt. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára elmondta: kidolgozták az iskolai testnevelés 2020-ig szóló stratégiáját, a program nyomtatott és audiovizuális kiadványokkal ad gyakorlati és módszertani támogatást ad pedagógusoknak, emellett a T.E.S.I. keretében készült el a tanulói fittségi teszt is.


Az államtitkár szerint azért van szükség a T.E.S.I. módszereire, mert riasztóak az adatok: az állóképességi vizsgálat szerint 18 éves korukra a fiúknak csak 37, a lányoknak 21 százaléka képes megőrizni a fittségét (a felmérések szerint ezek 10 éves korban még 77-72 százalékos arányt mutatnak). Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden remény megvan a helyzet megváltoztatására, hiszen a kormány kiemelten támogatja a magyar sport fejlesztését.

Ezentúl ez lesz tesiórán?


Az eddigi intézkedések eredményei közé sorolta, hogy szeptembertől több mint egymillió gyerek vesz részt a mindennapos testnevelésben, a folyamatban lévő köznevelési fejlesztési programban pedig további tantermeket, tornatermeket, uszodákat építenek. Cél az is, hogy ne csak a tanórákon, hanem szervezeti, egyesületi keretek között is sportoljanak a fiatalok - mondta az államtitkár.


Balogh Gábor, az MDSZ elnöke jó példának nevezte a 2013-tól folytatott munkát a kormányzat és a civilek együttműködésére. Az európai uniós támogatással létrehozott T.E.S.I. négy pilléreként nevezte meg a 2020-ig tartó testnevelési stratégia kidolgozását, a módszertani fejlesztést, az egységes fizikai állapotfelmérést, valamint a hátrányos helyzetű tanulók bevonására építő testmozgásprogramot. Balogh elmondta: az utóbbi egy évben nyolcezer tanító és testnevelő tanár vett részt a 30 órás továbbképzésben, valamennyi iskolába ingyenesen szállították ki a fittségi mérésekhez szükséges eszközcsomagot, az oktatási anyagokat, DVD-ket, módszertani kézikönyveket. Az MDSZ honlapjáról valamennyi anyag ingyenesen letölthető e-mailes regisztráció után.Az új tartalmakra, minőségi fejlesztésre törekvő kiemelt projekt keretében készült el A testnevelés tanításának didaktikai alapjai című szakmódszertani kézikönyv. Az új módszerek között van a jógaalapú mozgásprogram, a stresszkezelés és relaxáció alkalmazása, a mozgás- és ügyességfejlesztés, a tánc és a kreatív mozgás, vagy a 87 játékból álló alternatív játékgyűjtemény.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek