Ez segíthet elhúzódó mutálás esetén

Ez segíthet elhúzódó mutálás esetén

A mutálás időszaka átlagosan 12 és 17 éves kor között lezajlik. Ha a beszédhang változása ennél hosszabb időt vesz igénybe, javasolt szakemberhez fordulni. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan kezelhető a kamasz számára kellemetlen állapot.

A mutálás átlagosan 2-3 évig tart

A hangszín változása a lányokat és a fiúkat egyaránt érinti, ám utóbbi esetben ez lényegesen feltűnőbb. A kamaszkorban végbemenő sok változás egyike, hogy a nyurga fiatalok hirtelen növekedésével egy ütemben a hangszalagjuk hossza és vastagsága is megváltozik. A mutálás folyamata 2-3 évig tart, ez idő alatt az egyik percben magas, majd hirtelen mély, rekedtes, nyikorgó hangból kialakul a stabil beszédhang. Előfordulhat azonban, hogy a mutálás folyamata elhúzódik, eközben hangjának megbízhatatlanságát a kamasz - ebben az egyébként is érzékeny életszakaszban - egyre kellemetlenebbül éli meg.

Nem fog spontán javulni

Elhúzódó mutálásról beszélünk, ha 17 éves kor körül sem alakul ki a stabil férfihang. A hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. A hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan.

Ez segíthet elhúzódó mutálás esetén

Ha ezeket tapasztaljuk gyermekünknél, mindenképp javasolt szakemberhez fordulni, mert a mutálás ugyan természetes folyamat, ám az elhúzódó mutálás  nem fog spontán javulni, mindenképp segítségre van szükség – magyarázza dr. Holpert Valéria.

Foniátriai kivizsgálás során meg lehet állapítani, hogy van-e esetleg az elhúzódó mutálásnak valamilyen anatómiai oka. Itt vizsgálni tudjuk például a hangszalagok mozgását is beszéd közben, tehát ha van, diagnosztizálni lehet a hangképzési rendellenességeket. Emellett mindenképp beszédtechnikai foglalkozásra is szükség van. Ennek segítségével és rendszeres gyakorlással a helyes hangmagasság elérhető, a megfelelő hang- és beszédtechnika elsajátítható.

A foglalkozások segítenek abban, hogy a kamasznál kialakuljon a stabil hangmagasság és ne legyen gátlásos a hangja miatt, ne érezze magát feszélyezve a társaságban.

Forrás: Fül-orr-gége Központ
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek