Évszakos személyiségek

Évszakos személyiségek

Az évszak, amikor egy csecsemő megszületik, hosszabb távon drámaian befolyásolja a biológiai órájának működését. Douglas McMahon biológus professzor (Vanderbilt Egyetem) és munkatársainak vizsgálatainak jelentősége az lehet, hogy a téli hónapokban születetteknél magasabb a neuropszichológiai kórképek, főként a szezonális betegségek kialakulásának valószínűsége (például téli depresszió), de nagyobb a bipoláris depresszió és skizofrénia kockázata is.

McMahon professzor szerint a nappal aktuális hossza az, ami befolyásolja a biológiai óra működését, így merült fel a kérdés, hogy lehet-e hatása a biológiai óra kialakulására. A vizsgálatban egérkölyköket tettek ki mesterséges téli, illetve nyári ciklusoknak (rövidebb, illetve hosszabb világos időszakokkal). Az elválasztást követően 28 napig ugyanazt a ciklust, vagy az ellentétét tartották fenn. Az egyedek felnövésekor folyamatos sötétségbe kerültek, és a kutatók a viselkedési mintázatot tanulmányozták.

A télnek megfelelő fényviszonyok mellett született egerek nappal meglassult aktivitást mutattak, akár téli, akár nyári ciklust tartottak fenn az elválasztást követően. Az egerek agyát vizsgálva találtak egy gént, mely a biológiai óra beállításáért felelős, és ez eltérően működött a télen, illetve a nyáron született egyedekben: vagyis az óra lassabban járt a téli egereknél.

Forrás: Medipress

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek