Erre számíthatnak a képernyőt bámuló kamaszok

Erre számíthatnak a képernyőt bámuló kamaszok

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyengébb a csontozata azoknak a tizenéves fiúknak, akik napi öt vagy több órát töltenek televízió és számítógép előtt, és a probléma maradandónak bizonyulhat.

Csontvázunk születésünktől húszas éveink elejéig fejlődik, különösen kamaszkorban van óriási jelentősége a testmozgásnak a későbbi egészségi állapot, így a csontsűrűség szempontjából.

A napi öt vagy több órát képernyő előtt töltő, 15-19 év közötti fiatalok közül a fiúknak nemcsak a testtömegük nagyobb, mint a kevesebbet tévézőké, hanem a csontsűrűségük is alacsonyabb, állapította meg a norvég UiT Egyetem kutatócsoportja több száz kamasz két éven át tartó vizsgálatával.

Erre számíthatnak a képernyőt bámuló kamaszok

A felnőttkori osteoporosis, azaz csontritkulás, valamint az ebből eredő csonttörések elkerüléséhez létfontosságú az erős csontváz, amely afféle állványzatként tartja a testünket.

A megfelelő csontsűrűség megalapozásához pedig a tizenéves korban rendszeresen, saját súllyal és súlyzóval is végzett edzés a leghatékonyabb módszer, támasztja alá a felmérés.

Miért van különbség a nemek között? A telejs cikket az origo.hu-n olvashatja el!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek