Elindult a KórházSuli

Elindult a KórházSuli

Van, aki új tolltartóval készül az új tanévre. Van, aki vesetranszplantációval. Évente több ezer gyerek súlyos betegség miatt nem kezdi el szeptember elsején az iskolát, vagy magántanulóként kapcsolódik csak be. Rájuk hívja fel a figyelmet a KórházSuli évnyitó kampánya.

Andris vesetranszplantációja miatt otthon készül az érettségire. Gabi az erős szorongása miatt nem járt suliba tavaly, és az idei első félévet is otthon kezdi. Anna egy baleset és súlyos szövődményei miatt már második éve otthon tanul.

Elindult a KórházSuli

Három fiatal, akinek krónikus betegsége miatt nem csengetnek be szeptember elsején. Akik bármennyire szeretnék, otthonról követik a tananyagot.

Magyarországon évente többezer gyerek és fiatal tartósan, hónapokon vagy akár éveken át kimarad az oktatásból.  Egyre nő azoknak a fiataloknak is a száma, akik pszichés problémákkal küzdenek. Nehezen tudják pótolni a tananyagot, elszakadnak társaiktól. A KórházSuli évente több száz fiatal önkéntes segítségével tanul velük.

Évnyitó kampányukban a fiatal segítők mondják el, mi a legnagyobb siker és kihívás a beteg gyerekekkel tanulásban. Anna tanítója azt emeli ki a közösségi média kampányban, hogy a kislány gyakran fáradt és nyűgös volt az óra elején, de hamar fel lehetett kelteni a figyelmét. Zoli epilepsziás rohamai miatt sokszor éjjel se pihen, koncentrációs nehézségei miatt önkéntes tanítójának más ritmusban kell vele dogloznia.

Gabi szorongása miatt nem jár iskolába, de elszántan és motiváltan végzi otthon a feladatokat.

Egy hónapokig ágyban fekvő gyermek, vagy egy pszichiátriai betegséggel küzdő fiatal esetében a hagyományos iskolai módszerek kevésbé hatékonyak. A fő fókusz nem kizárólag a lexikális tudás átadásán, hanem az iskolai kapcsolatrendszerük, az önbizalmuk, a jövőbe vetett hitük megerősítésén van. A KórházSuli fő célja, hogy a beteg gyerekek mielőbb visszatérhessenek az iskolapadba, társaik közé és visszataláljanak a betegség előtti életükhöz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek