Elindult a HELLO termékenységtudatosság program

Elindult a HELLO termékenységtudatosság program

Június 12-én, teltházas rendezvényen mutatkozott be a Felelősen Magadért Egyesület 2021-benéletre keltett HELLO TERMÉKENYSÉGTUDATOSSÁG programja, ahol gyermekvállalás előtt álló vagy teherbeesési nehezítettséggel küzdő nők és férfiak hallgathatták meg a program szakértőinek előadásait egy egészséges reggeli mellett.

2022.05.24

A Hello Termékenységtudatosságelsődleges célja a meddőség megelőzése. Vagyis, hogy azok a fiatalok, akik egyszer majd szeretnének gyermeket, rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel, melyek segíthetik őket abban, hogy ne legyen szükségük meddőségi kezelésre a vágyott baba megérkezéséhez, meg tudják őrizni a termékenységüket. De természetesen azoknak is segítséget és sok hasznos információt nyújt a kezdeményezés, akik már gyermekvállalás előtt állnak, de teherbeesési nehézségekkel küzdenek.

Elindult a HELLO termékenységtudatosság program

A program megálmodója Dr. Vesztergom Dóra, aki a Felelősen Magadért Egyesület tagja, állandó szülész-nőgyógyász, endokrinológus és meddőségi specialista szakértője. Az új kezdeményezés szakértői csapatának további tagjai: Dr. Buzder Tímea embriológus, Dr. Takács Tamás andrológus-urológus szakorvos, Demeter Dóra dietetikus, és érintettkéntcsatlakozott hozzájuk Horváthné-Lévárt Bernadettokleveles ápoló.

Miért fontos a termékenység megőrzése?

Sajnos évről-évre az tapasztalható, hogy egyre nagyobb a meddő párok száma. Arányuk 2021-ben Magyarországon 15-20%-ra tehető, ami ijesztően magas. Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a meddőség szó szerencsére sokszor csak egy életszakaszt jelöl, nem pedig végleges gyermektelenséget. Ahhoz, hogy ez így legyen, nem elegendő a kezeléseken való részvétel: a megfelelő életmód, testsúly is rengeteget számít a babaprojekt sikerességében. Pontosan itt jön a képbe a tudatosság, illetve a Hello Termékenységtudatosság szakértői csapata, akik azokra a – sokszor aprónak tűnő – mozzanatokra, döntésekre irányítják rá a figyelmet, amik befolyásolhatják a termékenységet.

A szakértők 5 fontos pillért határoztak meg, melyek jelentősek a termékenység megőrzése, javítása szempontjából. Az esemény keretében ezeket a témaköröket járták körbe Jaksity Katával, a Felelősen Magadért Egyesület elnökével.

1. Időzítés, avagy miért csak 5 napon át termékenyek a nők, míg a férfiak minden nap nemzőképesek?

A válasz a nők ciklusában rejlik: hormonok hatására a tüszők növekedésnek indulnak, a petesejtek közül 1 kiválasztódik, a többi pedig megáll a fejlődésben és elhal. Az érett tüsző ugyancsak hormonokat termel, ami megindítja a tüszőrepedést. A megrepedt tüszőből a petesejt kiszabadul, és bekerül a petevezetőbe. A petesejt a tüszőrepedés után átlagosan 12-24 órán belül képes a megtermékenyülésre.

Ezzel szemben a hímivarsejtek átlagosan 3-5 napig életképesek. Tehát a termékenységi ablak a tüszőrepedést megelőző legfeljebb 5 napban van nyitva, így a gyermekre vágyó pároknak ebben az időszakban érdemes rendszeresen együtt lenniük.

2. Az életkor szerepe – a petesejtet nem lehet botoxolni

Sajnos babatervezés szempontjából az életkor a legfontosabb tényező. Lehet ezen megsértődni, lehet vele vitatkozni, de felesleges. A biológia meghatározó ez esetben is, de természetesen az életmód is befolyásolja nemcsak a megtermékenyítés, megtermékenyülés lehetőségét, hanem az embrió „paramétereit” is.Hiába vagyunk fiatalosak, fittek, sajnos a petesejteket nem lehet botoxolni.

A nők meghatározott számú petesejttel születnek. Ez a „készlet” minden hónapban folyamatosan, 35 év felett pedig drasztikusan csökken. Sajnos az életkorral nemcsak a petesejtek száma, hanem a minősége is romlik, ezért 40 éves kor felett a várandósság esélye már alacsony, 45 éves kor felett pedig felér egy lottó főnyereménnyel.

De nemcsak a nők esetében kell az évekkel számolni, ha a gyermekvállalás a kérdés. Bár kisebb ütemben, de a férfiaknak is csökken a nemzőképességük, általában 40 éves kor felett.

Mivel az életkor előrehaladtával csökken a spermiumok száma és romlik a minősége, megnő a várandósság eléréshez szükséges idő, a vetélés veszélye, illetve növekszik a magzati kockázat is, bizonyos veleszületett betegségekre nézve (pl. idegrendszeri, pszichiátriai kórképek, gyermekkori daganatok). Tekintettel a fokozott genetikai kockázatra, 40 év feletti férfiak esetén a gyermekvállalás előtti genetikai tanácsadás hasonlóan hasznos lehet, mint a 35 év feletti hölgyeknél.


3. Életmód – mit (t)együnk, hogy szülők lehessünk?

A megfelelő életmód nemcsak azt jelenti, hogy kerüljük a dohányzást, a rendszeres alkoholfogyasztást. Azt is magába foglalja, hogy tudatosan építsük be a mozgást a mindennapjainkba! A rendszeres sport mind a férfiak, mind a nők esetében jelentős termékenység-javulást eredményez, akár már pár hónap alatt is.

Érdemes kardio és erősítő edzéseket is beiktatni a heti rutinunkba, mellyel nemcsak általános egészségünkért, de a gyermekáldásért is sokat tehetünk.

A mozgás mellett kulcsfontosságú a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés. Sajnos csodadiéták nincsenek, az extrém diéták legtöbbször ártanak, vagy hosszú távon nem hatékonyak a visszahízás miatt.

Kerülni kell a finomítottcukrot, a zsírban gazdag ételeket, feldolgozott élelmiszereket. Kutatások alapján a mediterrán diéta javasolt azoknak, akik babát szeretnének, melynek betartása nem is olyan nehéz:rendszeres hal-, nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, sovány tej és tejtermékek választását, teljes kiőrlésű pékáru előnyben részesítését foglalja magába. A megfelelő étkezés pedig a terhesség során is kulcsfontosságú, a babavárás alatti étkezés befolyásolhatja a gyermekünk későbbi egészségét.

Az étrend-kiegészítők túlszedése is lehet kontraproduktív! Így mielőtt magunk, illetve párunk számára kiválasztjuk ezeket a készítményeket, legalább egyszer mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni.

Testsúly – nem a címlap, hanem az egészség a cél!

Fontos leszögezni, hogy a normál testsúly nem azt jelenti, hogy mindenkinél az XS méret, vagy éppen a kockahas elérése a cél. Sőt! A túl alacsony testzsírszázalék éppúgy akadályoztathatja a baba érkezését, mint a túlsúly. A cél a normál és egészséges súly elérése.

Számos tanulmány alátámasztotta, hogy túlsúlyos nőknél a várandóssághozszükséges idő hosszabb volt, mint normál testalkatú társaiknál.Szintén kutatások bizonyítják, hogy a BMI emelkedése fordítottan arányos a termékenységgel 29-es BMI érték felett.

A normál testsúly pedig nemcsak a spontán teherbe esésénél, de a lombikbébi program eljárásoknál is fontos kérdés: mivel a túlsúlyos páciensek petesejtjei szignifikánsan kisebbek a normál testtömegű társaikénál, és kisebb eséllyel is termékenyülnek meg. Nemcsak a megtermékenyülés, de az élveszületés esélye is csökken, 40 es BMI-nél már 50%-kal!

De jó hír, hogy már akár 5%-os testsúlycsökkenés is jelentősen növelheti a terhesség esélyét!


Nők esetében a testsúly nemcsak felnőtt korban, vagy éppen babatervezés előtt fontos. Friss kutatások szerint azok a lányok, akik tinédzser éveikben túlsúlyosak voltak, nagyobb arányban küzdenek a későbbiekben meddőséggel, függetlenül a felnőtt kori súlyuktól, mint azok, akik már tizenévesen is normál súllyal rendelkeztek.

Betegségek a meddőség hátterében

Természetesen vannak olyan betegségek, melyeket nem lehet megfelelő életmóddal elkerülni, és meddőséget okozhatnak. De ezekben a helyzetekben is nagyon fontos a tudatosság, hogy időben diagnosztizálják őket, és mielőbb megkezdődjön a kezelésük.

Akkor sem szabad feladni a reményt, ha lombik eljárás az egyetlen út a babához! A rendezvényen is erre biztatott mindenkit Lévárt Bernadett, aki saját lombik-történetével adott erőt mindazoknak, akikre hosszabb út vár a gyermek érkezéséig. Egyik fontos üzenete az érintettek számára: ha a pár egyik fele elveszti a lendületét, hitét, akkor a másik legyen ott, segítse őt talpra, mert megéri.

Néhány gondolat a Hello Termékenységtudatosság programról

„A gyermekáldás a világ legtermészetesebb dolga kellene, hogy legyen, azonban sajnos ez nem mindig van így. Előfordul, hogy mikor babát szeretnél, mert megtaláltad hozzá a megfelelő partnert, és családot szeretnétek alapítani, nem minden úgy történik, ahogy azt elterveztétek” – kezdi bemutatkozó anyagát a HELLO TERMÉKENYSÉGTUDATOSSÁG, azaz a HTT csapat szakmai microsite-jukon, a www.termekenysegtudatossag.hu-n.

Még több tartalomért látogass el fenti honlapunkra, vagy

Instagram,Facebook oldalunkra,és hallgasd meg Podcast adásainkat!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek