Elhízhatunk a sok antibiotikumtól?

Elhízhatunk a sok antibiotikumtól?

Ha a gyerek túl sokszor kap antibiotikumot, hajlamosabb lesz az elhízásra. A hatás ráadásul hosszú távú, ezért érdemes mérlegelni.

Az amerikai Johns Hopkins University professzora, Brian Schwartz legújabb kutatási eredményei szerint azok a gyerekek, akik gyakran kaptak antibiotikumot, gyorsabban híztak, mint azok, akik csak ritkábban. Ráadásul a gyermekkorban beszedett antibiotikum a felnőttkori testtömegindexre is hatással lehet.

Elhízhatunk a sok antibiotikumtól?

A kutatásban 163.820, 3 és 18 év közötti gyerek adatait vizsgálták, tekintettel a súlyra és a magasságra. Azok a gyerekek, akik 7 alkalommal vagy többször kaptak antibiotikumot, 15 éves korukra átlagosan 1,4 kg-mal többet nyomtak, mint kortársaik. Korábbi kutatások már igazolták, hogy a kisgyermekeknél súlygyarapodást okoznak az antibiotikumok, de Schwartz vizsgálatai arra is rávilágítottak, hogy a hatás hosszú távú. A kutató arra figyelmeztet, hogy a súlykülönbség kicsinek tűnik ugyan, de ez felnőttkorban tovább gyarapodhat.

Az antibiotikum okozta súlygyarapodás okát egyelőre csak gyanítják, a szakemberek szerint a készítmények megváltoztatják a bélflóra összetételét, a hasznos baktériumok arányát azzal, hogy nem csak a kórokozókat, de a jó baktériumokat is kiirtják. Ezek ugyan újra megtelepszenek az emésztő-szervrendszerben, de lehetséges, hogy a tápanyagok máshogy szívódnak fel, esetleg több kalória épül be.

Schwartz szerint csak a legritkább esetben szabadna antibiotikumot adni a gyerekeknek, akkor, amikor valóban szükség van rá. Tapasztalatai szerint az orvosok egyre inkább alkalmazkodnak ehhez, de a szülők sokszor egy-egy megfázásnál is ragaszkodnak az antibiotikumhoz, holott az a vírusos fertőzések ellen nem hatásos.  


A testtömegindex (BMI) egy viszonyszám, az ember magasságának és súlyának aránya. A testtömeg kg-ban mért értékét kell elosztani a testmagasság m-ben mért értékének négyzetével. (Pl. egy 80 kg-os 1,8 m magas embernél - 80/(1,8*1,8)= 24,69). A normál érték 20-25 közé esik, de 18 év alatti gyermekeknél más értékeket szokás figyelembe venni.

Elhízhatunk a sok antibiotikumtól?

Elhízhatunk a sok antibiotikumtól?

Táblázat forrása:
fogyokuralap.hu, http://fogyi-kondi.blogspot.hu/

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek