Elég vizet iszik a gyerek?

Elég vizet iszik a gyerek?

Egy új amerikai tanulmány szerint a gyermekek nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire szükségük lenne, ez pedig súlyos hosszútávú következményekhez vezethet. "Már az enyhe kiszáradás is befolyásolja az élettani folyamatokat és fáradékonyságot, izomgyengeséget, fejfájást és szájszárazságot okozhat" - mondta el Samantha Heller dietetikus. A nem megfelelő hidratáltság emellett a kognitív és a szellemi teljesítőképességet is ronthatja.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat októberi számában közzétett tanulmány szerint mindössze a fiúk 15-60, a lányok 10-54 százaléka iszik elegendő vizet az érvényes javaslatokhoz képest. A legtöbb gyermek nem vizet, hanem főleg cukrozott üdítőitalokat fogyaszt, azonban akik főként vizet isznak, kevesebb üdítőt és magas kalóriatartalmú ételt vesznek magukhoz.

Elég vizet iszik a gyerek?

Ashima K. Kant, a New York Városi Egyetem kutatója munkatársaival összesen 3978, 2 és 19 év közötti fiú és lány vízfogyasztását vizsgálta 2005 és 2006 között. A 2-5 év közöttiek átlagosan 1,35 liter, a 6-11 évesek 1,56 liter, a 12-19 évesek 2,32 liter folyadékot fogyasztottak naponta, a lányok rendszerint kevesebbet, mint a fiúk. Étkezésekhez gyakrabban fogyott üdítő, mint víz, a folyadékbevitel nagy része az étkezés mellé megivott italokból származott, míg a tiszta víznek csak egyharmadát itták meg étkezéskor.

"A sima víz mellé gyakrabban választottak egészséges ételeket" - írták a kutatók. "Minden olyan próbálkozás, amellyel mérsékeljük az üdítők fogyasztását és elősegítjük a vízivást arra is kellene irányuljon, hogy az étkezések mellé a tápértéket nem hordozó cukrozott üdítők helyett vizet igyanak a gyermekek."

Az életkor előrehaladtával a napi folyadékfogyasztás egyre nagyobb részét tette ki a tiszta víz, míg a tápértéket képviselő italok, például a tej fogyasztása csökkent.

A víz a testsúly 55-75 százalékát teszi ki. Víz nélkül néhány nap alatt elpusztulnánk, mert szervezetünk nem képes tárolni azt, ezért az elvesztett vizet minden nap pótolni kell. "Adjunk a gyermekeknek cukrozott üdítők helyett vizet napközben az étkezések között" - tanácsolja Heller. "Ízesítésnek tehetünk bele uborkaszeletet, narancsot, citromot vagy epret."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek