Együttalvás a szülővel egészséges?

Együttalvás a szülővel egészséges?

Sokan vitatkoznak azon, hogy vajon amikor csecsemő érkezik a családba, akkor saját kiságyában aludjon, vagy osztozzon a szülői fekhelyen. Ez növelheti vagy csökkentheti a csecsemőhalálozás kockázatát? Későbbiekben esetleg problémát okoz, hogy a gyerek egyedül aludjon? Vajon kihat-e a gyermek pszichológiai fejlődésére? Számos kérdés merül fel a témával kapcsolatban.

 

Dr. Yoni Schwab véleménye szerint, az mind csak általános aggódás, nincsenek negatív pszichológiai hatásai, ha a gyerek a szülői ágyban alszik. Sőt, így jobban be tud illeszkedni a családi közösségbe, így sok előnye is van.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine magazin felmérése szerint könnyebb így a szoptatás, amikor a csecsemő az anyjával alszik.

David Messer professzor, az Open Egyetem gyermekfejlesztéssel foglalkozó szakának vezetője viszont úgy véli, hogy még nincs elég tudományos magyarázat és bizonyíték az ágy megosztásának pszichológai előnyeiről, illetve hátrányairól. „Etikai okok miatt a kutatók nem tudnak kísérleteket végezni ebben az ellentmondásos témában, hiszen nem kérhetik meg az anyák egy csoportját, hogy aludjanak a gyermekeikkel, a másikat pedig, hogy ne tegye” – nyilatkozta.

A Journal of Affective Disorders-ban 2016-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy az együtt alvás megtagadása biztos kihat a gyerek pszichéjére, hajlamosabb lehet a szorongásra és a depresszióra.

„Fontos, hogy figyeljünk a gyerek igényeire, és ebből az aspektusból döntsünk. Nem tartom valószínűnek, hogy az ágy megosztása bármiféle hatalmas hatással lenne egy gyermek későbbi fejlődésére.” – tette hozzá Messer.

Együttalvás a szülővel egészséges?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek