Egyszer, kétszer bepisil - Mi lehet a baj?

Egyszer, kétszer bepisil - Mi lehet a baj?

Olvasónkban az egyik cikkünk keltette fel a gyanút, hogy lehet, hogy valami nem stimmel, kisfia ugyanis havonta néhányszor rendszeresen bepisil. dr. Kormos Zsuzsanna gyermekorvoshoz fordult tanácsért.

"Kedves Doktornő!

Azzal fordulnék Önhöz, hogy a "bepisil éjjel a gyermek" cikket olvasva, elgondolkodtam, vajon minket is így érint a dolog. A kisfiam most lesz 2 hét múlva 7 éves, szeptembertől sulis, van egy 1 éves tesója. Kiegyensúlyozott, harmonikus, egész családban élünk. Nincsenek "házastársi problémáink". A gyerekeknek szerencsére mindent megtudunk adni.

A kisfiam 2 és fél éves kora óta teljesen szobatiszta. Nem eröltetésre, hanem magától! A problémám az lenne, hogy sajnos havonta max. 1-2-szer előfordul, hogy bepisil. Vajon ez is kezelendő? Nem gondolnám, hogy lelki okai lennének, mert nincs itthon "terror" és mint említettem nagyon jó családi "hangulat" van itthon. A kistesó érkezése, láthatólag nem viselte meg, legalább is laikusként ezt gondolom, ugyanis nem változott meg a kisfiú. Várom szíves és mielőbb válaszát.

Egy kétségbe esett anyuka, Eszter"

Egyszer, kétszer bepisil - Mi lehet a baj?

Kedves Eszter!

Elsődleges a bevizelés (enuresis), amennyiben sosem volt szobatiszta a gyermek. Másodlagos (mint az Önök esetében is), ha problémamentes időszak után jelentkezik újra.

Mindenképpen javasolnám a szakorvosi vizsgálatot.Nem valószínű, hogy komolyabb probléma van, de ki kell zárni a szervi rendellenségeket, Végig kell gondolni, mi okozhatja a problémát. Tudni kell például, hogy a gyerek hólyagja kisebb az átlagosnál vagy a záróizom működése nem tökéletes.Az enuresis rendeléseken ezekre is kaphatnak segítséget, pl. a hólyagtorna betanítás.

A szervi okok kizárása után, a lelki okokat is érdemes federíteni. Írja, hogy Önöknél nincs gond, de azért egy kistestvér születése a nagyobb gyermek életében még kicsit később is produkálhat különböző tüneteket. Fontos, hogy Önök, szülők támogassák a gyermeket.

Tekintettel arra, hogy szeptembertől iskolát kezd, mindenképpen járjanak utána a problémának szakember segítségével.

Tisztelettel, dr.Kormos Zsuzsanna

 

Kérdezzen ön is szakértőinktől!

Kapcsolódó írások