Egy vírus segítségével újra hallhatnak a siket babák

Egy vírus segítségével újra hallhatnak a siket babák

Amerikai és svájci kutatók jelentős előrelépést tettek a siketség gyógyítása felé; az állatkísérleteik során már ilyen-olyan formában rekonstruálni tudták a hallást.

A korai hallásvesztésért általában a babák DNS-ének hibája felel. A tudósok egérkísérletei viszont azt az eredményt hozták, hogy egy vírus helyreállíthatja a genetikai hibát, így a hallás bizonyos mértékben visszaállítható. A kutatók szerint az embereken végzett kezelések egy évtizeden belül kezdődhetnek.

Egy vírus segítségével újra hallhatnak a siket babák

A kutatók a fül belsejében található apró szőrsejtekre koncentráltak. Ezek alakítják át a hangot elektromos jelekké, amiket az agy már hangként érzékel. A hibás DNS miatt viszont a rezgéshullámok nem alakulnak át elektromos jellé, így az érintettek nem fognak hallani. A kutatók ezért kifejlesztettek egy olyan génmódosított vírust, ami megfertőzheti a szőrsejteket, és ez korrigálhatja a hibát.

"Nagyon izgatottá tettek minket az eredmények, de csínján bánunk az optimizmussal, mert nem akarunk hamis reményeket kelteni senkiben. Korai lenne még azt mondani, hogy megtaláltuk a gyógymódot. De a nem túl távoli jövőben ez egy kezelési mód lehet a genetikai eredetű siketségre, így mindenképpen fontos felfedezés" – mondta az egyik kutató, dr. Jeffrey Holt.

A teljes cikket az index.hu-n olvashatja el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek