Egy 22 hétre született magzatnak is van esélye az életre

Egy 22 hétre született magzatnak is van esélye az életre

Már egy 22 hétre született magzatnak is van esélye a túlélésre - írja az index a Mirror cikke alapján. A prenatális orvoslás brit szövetsége azt állítja, hogy az utóbbi évtizedben megduplázódott az extrém koraszülöttek túlélési esélye.

A cikk szerint míg tíz évvel ezelőtt 10-ből 2 olyan csecsemő maradt életben, akik a 23. hét előtt születtek meg, mára ez a szám 10-ből 4-re emelkedett. Extrém koraszülöttnek nevezik azokat a csecsemőket, akik a terhesség 22-26 hete között jönnek világra.

Azért nehéz egyébként egzakt statisztikát mondani az extrém koraszülöttekről, mert minden hét számít. A 22. héten született csecsemők közül 10-ből csak kettő marad életben, míg a 26. héten születetteknél 10-ből nyolcra emelkedik az arány.

Egy 22 hétre született magzatnak is van esélye az életre

Az új irányelvek kiemelik a palliatív, vagyis a speciális lelki és fizikai kontaktusra épülő terápiák sikerességét, vagyis hogy a koraszülöttet az édesanyja gondozhassa, kezébe vehesse.

A korábbi irányelvek Angliában például azt mondták, hogy azoknál a csecsemőknél, akik a 22. héten halva születtek, meg sem próbálják az újraélesztést. Az új irányelvek szerint azonban ezen is változtatni kell, illetve az orvosoknak és szülőknek nagyobb mozgásteret enged, hogy személyre szabott kezelési protokollt bevetve döntsenek arról, hogy az újszülött érdekeit milyen kezelés szolgálja a leghatékonyabban attól függően, hogy milyenek a koraszülött túlélési esélyei, ugyanis a 22. hétben még nem feltétlenül fejlett annyira a tüdő és a keringés, hogy az oxigén eljusson a vérbe.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek