Dicséretből is megárt a sok! Elrontjuk vele a gyereket

Dicséretből is megárt a sok! Elrontjuk vele a gyereket

Amikor a gyerek valami jó dolgot csinál, a legtöbb szülő igyekszik megdicsérni. Elmondani, hogy milyen okos. Milyen különleges. De azt is mondhatnák neki, hogy biztos keményen dolgozott.

A felszínen a fenti kijelentések azonosnak tűnhetnek. Brad Bushman, az Ohio State University kommunikációs professzora szerint az utolsót kivéve ezektől a kijelentésektől a gyerekek narcisztikusabbak lesznek, csak az utolsó az, ami növeli az önbecsülésüket, de az egójukat is a helyén tartja.

Bushman  és csoportja kikérdezték a szülőket, hogyan dicsérik meg a gyerekeiket, amikor azok elérnek valamit. Aztán összehasonlították az eredményeket a gyerekek önbecsüléséről és narcisztikusságáról kapott eredményeikkel. A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban publikálták.

Dicséretből is megárt a sok! Elrontjuk vele a gyereket

A kutató szerint egyértelműen két különböző dologról beszélünk:

  • az önbecsülés azt jelenti, hogy tisztában vagyunk saját értékeinkkel másokhoz hasonlítva: olyan emberek vagyunk, akik érnek annyit, mint más emberek;
  • a nárcisztikusok azt hiszik, többet érnek, mint mások.

A narcisztikus személyiségjegy nem túl hasznos: viselői túlértékelik képességeiket, túl sok kockázatot vállalnak, és tönkre teszik kapcsolataikat. A nárcisztikus emberek gyakran bántják a körülöttük lévőket, és saját magukat is. Ez hosszú távon nem kifizetődő.

A narcisztikus embereknek gyakran magas az önbecsülésük, azonban nem minden magas önbecsülésű ember nárcisztikus is egyben. Bushman a 7-12 év közötti gyerekeket vizsgálta úgy, hogy a tanulmány végére mind elmúltak nyolcévesek. Szerinte ennél korábban nem érdemes vizsgálni ezt a tulajdonságokat, mert ekkor még minden gyerek nárcisztikus.

A kutatók megvizsgálták azt is, a szülők mennyire értékelik túl gyerekeiket. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy azok a gyerekek lettek narcisztikusabbak, akiket állandóan túlértékeltek a szüleik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek