D-vitamin túladagolás miatt kerültek kórházba

D-vitamin túladagolás miatt kerültek kórházba

Múlt héten derült fény arra, hogy egyes csecsemők szülői figyelmetlenség miatt a javasolt mennyiség sokszorosát kapták az Eurovit D-vitamin cseppekből - állítja az OGYÉI.

A készítmény adagolási útmutatója 1 cseppben maximalizálja a napi adagot 3 éves korig, és a készítmény címkeszövege tartalmazza a figyelmeztetést is, hogy az ajánlott adagot ne lépjék túl. A kórházba került csecsemők 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi (20-40 cseppnek megfelelő) adagot kaptak, napi rendszerességgel!

A gyártó cég a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018 decemberében megszüntette, és egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes szülők még jelenleg is adagolják gyermekük számára a korábban megvásárolt, pumpás cseppentővel ellátott vitamint, és előfordulhat, hogy rosszul alkalmazzák azt.

D-vitamin túladagolás miatt kerültek kórházba

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felhívja a lakosság figyelmét, hogy pontosan tartsa be az adott termék használati útmutatójában részletezett utasításokat, különös tekintettel arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek esetében a túladagolás veszélye fokozott. Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek