Cukorbeteg a gyerekem! Lehet, hogy én is az vagyok?

Cukorbeteg a gyerekem! Lehet, hogy én is az vagyok?

Máig nem teljesen tisztázott, hogy mi az oka az 1-es típusú diabétesz kialakulásának, hiszen legfőképpen gyermekek, kisgyermekek érintettek, akiknél még nem foghatjuk rá a betegség kialakulását a helytelen életmódra. Felvetődik a kérdés: ha genetikai oka van, akkor lehet, hogy a szülő is beteg, csak nem tud róla?

A hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek pusztulása egy autoimmun folyamat eredménye: a szervezet a saját sejtjei és szövetei ellen fordul. Cukorbetegség esetén a csecsemőknél, kisgyermekeknél (ritkábban felnőtteknél) a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjeit veszi célba az immunrendszer.

Mitől alakulhat ki?

Az 1-es típusú diabétesz esetén gyakran kimutatható családi halmozódás, tehát vannak, akik genetikailag hajlamosak a betegség kialakulására. Az erre fogékonyaknál aztán bizonyos környezeti tényezők válthatják ki az autoimmun folyamat beindulását.

Melyek ezek?

Feltételezések szerint az anya terhesség alatti bizonyos vírusfertőzései is állhatnak a betegség kialakulásának hátterében, mivel ezek antigénjei hasonlítanak a béta-sejtek antigénjeihez. Egyes kutatások azt mutatták ki, hogy amikor a szervezet ezen vírusok ellen termel antitesteket, akkor azok a hasnyálmirigy szigetsejtjeit is károsítják. Ugyanakkor az is felmerült, hogy okozója lehet az, ha az anya idősebb korban szült, a várandósság alatt pl. nagy mennyiségben nitrózamin (tartósítószer) tartalmú ételeket fogyaszt, illetve, ha magas nitrát tartalmú vizet iszik.

Születés utáni környezeti tényező lehet a légzészavar, sárgaság, újszülöttkori fertőzések, magasabb születési súly, az anyatejes táplálás elmaradása, és tehéntej alapú tápszerek fogyasztása. Egyes vizsgálatok az alacsony D-vitaminbevitelt is okolják a betegség kialakulásáért. De egyértelmű ok-okozati viszonyt továbbra sem tudtak kimutatni.

Mi történik?

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei egyre kevesebb inzulint tudnak termelni, ennek hiányában a szervezet nem tudja hasznosítani a számára létfontosságú, energiát adó cukrot. Hiába eszik a beteg, a szervezete éhezik, az anyagcseréje felborul. Sajnos a betegség korai jeleit nem lehet felismerni, csak vérvizsgálat során derülhetne fény arra, hogy ellenanyagok jelentek meg a szervezetben. Néha (leginkább korai gyermekkorban, csecsemőkorban) ez a folyamat lezajlik néhány hónap alatt! A korai prediabétesz állapotban akár teljesen meg is torpanhat a betegség kialakulása, ilyenkor esetenként ki sem alakul a diabétesz. Ám ahogy a betegség kifejlődik, úgy nő a vérben az antitestek mennyisége, és ezzel együtt válik visszafordíthatatlanná a folyamat úgy, hogy közben még mindig nincs tünete a gyermeknek.

Cukorbeteg a gyerekem! Lehet, hogy én is az vagyok?

A baj akkor válik észrevehetővé, ha egyes vírusfertőzések, a pubertáskori felgyorsult növekedés miatti inzulinszükséglet miatt „végre” tünetek jelentkeznek. Ám ilyenkor az inzulintermelő béta-sejtek 80-90 százaléka már károsodott.

Milyen tünetek utalhatnak a betegségre?

  • testsúlycsökkenés normál/nagyfokú étvágy mellett
  • fáradtság
  • acetonos lehelet
  • sok folyadékfogyasztás/gyakori vizelési inger
  • ketoacidosis (életveszélyes állapot)
  • tudatzavar
  • cukor a vizeletben
  • száraz bőr, cserepes ajkak

A ketoacidosis az egész szervezetet érintő súlyos, életveszélyes szénhidrát-anyagcsere rendellenesség. Előfordulására leggyakrabban 1-es típusú cukorbetegekben kell számítani.

A cukorbetegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Az 1-es típusú cukorbetegeknek életük végéig inzulinpótlásra van szükségük. Ám egyre könnyebb és kényelmesebb lehet az életvitel a mai modern módszereknek köszönhetően. A rendszeres mérés, a táplálkozás szigorú kontrollja mellett napi többszöri (2-5 alkalom) inzulinpótlásra van szükség, melyre ma már bőr alá ültethető inzulinpumpát is lehet használni. A rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott étrend pedig a kezelés hatékonyságát növeli, illetve segíti a tünetek visszaszorítását.

- Az inzulin egy hormon, feladata a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozása. Az inzulinkészítmények között megkülönböztetünk humán és analóg (utóbbiak a korszerűbbek) inzulinokat, hatástartamuk alapján pedig rövid, köztes, és hosszú hatású (vagy bázis-) inzulinokat – magyarázta dr. Benczúr Béla kardiológus, belgyógyász, diabetológus. - A rövidhatású inzulinokkal a szervezet inzulintermelését próbáljuk “modellezni”, ugyanis az étkezés előtt beadott rövidhatású inzulin az étkezéssel bevitt szénhidrát felvételét segíti elő - pont úgy, ahogyan a nem-diabéteszesekben az étkezések során termelődik a béta-sejtek által a saját inzulin. Ugyanakkor ezeknek a készítményeknek a hátránya, hogy nagy a vércukor leesésének, más néven a hipoglikémiának a kockázata. A közepes, de főleg a hosszú hatástartamú bázisinzulinok feladata az étkezések közötti és az éjszakai inzulinszint fenntartása. Minél hosszabb egy bázisinzulin hatástartama, illetve minél elnyújtottabb, kiegyensúlyozottabb a felszívódása, annál kisebb mellette a hipoglikémia veszélye. Emiatt utóbbiak számítanak a korszerűbb, biztonságosabb inzulinoknak.

Nem elég használni az inzulint, de be kell tartani az előírt dózisokat, mivel nem jósolható meg, hogy mennyi sporttal, milyen étkezéssel milyen vércukorértékek alakulnak ki – és fontos tudni, hogy ezek az értékek nagyon rövid időn belül változnak. Meg kell értenie a betegnek, gyermek esetében a szülőnek, hogy milyen egy teljes nap szénhidrátértéke, várcukoringadozása – és ehhez kell aktuálisan alkalmazkodni. Ha a beteg ritkán mér és ritkán kommunikál orvossal, akkor lassan lehet csak követni az ingadozásokat – ez pedig súlyos szövődmények kialakulásához vezet.

Ma már elektronikus naplóban is vezethetők az értékek, melyek online megoszthatók a kezelőorvossal. A magas szintű vércukorgondozás nálam azt jelenti, hogy látom, amikor megérkezik a friss adat a számítógépemre, megnézem, így tudom követni a beteg állapotát, azonnal látom, hogy van-e valamilyen teendőnk – hívta fel a figyelmet dr. Benczúr Béla.

Bár az 1-es típusú cukorbetegséget gyakran nevezik gyermekkori diabétesznek is, a felnőtt cukorbetegek mintegy 10 százaléka is ebbe a típusba tartozik, tehát 18 év felett is kialakulhat a betegség. (Igaz, az esetek többségében akkor is 40 éves kor előtt elindul a káros folyamat.)

A kezelés hiányában, vagy a rossz kezelés miatt kialakuló magas vércukorszint károsíthatja az idegeket tápláló apró vérereket, így károsodik a perifériás idegrendszer is. Ez ekkor keletkező szúró, égő vagy bizsergő érzést neuropátiának nevezzük – ez a cukorbetegség egyik szövődménye.

Cukorbeteg a gyerekem! Lehet, hogy én is az vagyok?

Bárcsak hamarabb rájöttem volna!

Lévai Ildikó 8 évvel ezelőtt szembesült azzal, hogy fia cukorbeteg – akkor nagyon súlyos állapotban került kórházba.

- Mi terelt benneteket orvoshoz?

- Visszagondolva, a tünetek már karácsonykor jelentkeztek, de mivel fogalmunk sem volt a gyermekkori diabéteszről, nem raktuk össze a „mozaikot”. Teltek a hónapok. Már nyár volt, forróság, az akkor hároméves Hunor rengeteg vizet ivott. Rendkívül mozgékony kisfiú lévén, nem volt szembeötlő, hogy jó étvágy mellett sem gyarapodott a súlya. Fáradékonyabb volt, mint korábban, sokat aludt napközben is. Újra elő kellett venni alvásidőben a pelenkát, holott szoba- és ágytiszta volt már fél éve. Aztán átvirrasztottunk egy éjszakát, nem sírt, nem fájt semmi, csak ivott és pisilt, ivott és pisilt megállás nélkül - a következő éjjel ugyanez történt. Ekkor azonnal orvoshoz mentünk.

- Mekkora kihívás volt a család életében, hogy a kisfiatok cukorbeteg?

- A diagnózis gyökerestől változtatta meg az életünket, szó szerint is, hiszen a kórházban Hunor intenzív osztályra került és egyik pillanatról a másikra az életet jelentő inzulin csöpögött belé. Hazatérve pedig vércukormérések és inzulinadások miatt hajszálpontos napirendünk lett, új elemként bevonult a konyhába a patikamérleg, számológép és füzet, a szénhidrát számolás miatt, illetve kialakítottuk az éjszakai „ügyeletet”, egyik éjjel apa, a másik éjjel én mértem vércukrot. Mindezek semmit nem változtak, nem lazultak az elmúlt kilenc évben, csak nagyobb lett a rutinunk. Az igazi tőrdöfést mégsem ezek adták, hanem a felismerés, hogy a diabétesz nem egy vagy két hétig tart, hanem pontosan egy életen át (bár rendületlenül bízunk a tudomány fejlődésében).

- Azóta létrehoztatok egy alapítványt és megpróbáltok eljutni az érintett szülőkhöz is. Hogyan?

- Fél éve volt diabéteszes Hunor, amikor bekapcsolódtam a szunnyadó Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért életébe. Azt éreztem, hogy ha korábban akárcsak egy aprócska kiadvány, felhívás megtalál, akkor nem kellett volna fél év az első tünetek megjelenésétől a diagnózisig! Márpedig a felismerés és a kezelés megkezdése a későbbi szövődmények szempontjából kulcsfontosságú.

Az első kiadványunk egy tájékoztató füzet volt, elsősorban a tünetegyüttesről. Ezt követte egy általam szerkesztett történetkötet (Hétpettyes angyalok), amely éppúgy szól a pedagógus társadalomnak, mint a sorstársaknak. Kialakítottuk a Hétpettyes Szülői Köteléket, hogy ott legyünk az új társak mellett a legnehezebb időszakban és segítsük egymást a későbbiekben is.

Filmeket készítünk, amelyeket széles körben igyekszünk bemutatni: „A kockacukor el van vetve”, „Kéretlen ajándék”, illetve a nemrég bemutatott „Karmák – Diaboló”, amely a diabéteszes lélekről szól. Filmjeink elérhetősége: www.diaboloalapitvany.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek