Cukkíni főtt tojással - Hozzátáplálás 9 hónapos kortól

Cukkíni főtt tojással - Hozzátáplálás 9 hónapos kortól

A babák hozzátáplálásánál mindig kérdés, hogy mit, mikortól adhatunk. Érdemes beszerezni egy erre vonatkozó táblázatot védőnőtől, gyerekorvostól, de azt azért vegyük figyelembe, hogy az anyatej kiegészítését mikor kezdtük el. Vannak, akik 3-4 hónapos kortól elkezdenek más ételeket adni a babáknak, de akinek van elég teje, lehet, hogy csak 6-7 (ekkor már mindenképpen javasolt) hónapos kortól kezdi. A cukkínit elég korán ehetik már, viszont a tojást nem, mert felerősítheti az ekcémás tüneteket. A tojást ezért mindenképpen kis adagban próbáljuk ki, de ha tudjuk, hogy gyermekünk ekcémás, akkor ennek adását toljuk ki későbbre.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • 1 db saláta cukkíni
  • 1-2 főtt tojás

A cukkínit nem kell meghámozni, csak jól megmosni, kockákra vágni, és ha lehet, zsiradék nélkül kerámia edényben vagy párolóban fűszerek nélkül puhára pároljuk. A tojásokat főzzük meg, tisztítás után és vágjuk, törjük össze. Amikor már tojást ehetnek, akkor nem muszáj teljesen összepépesíteni az ételt, elég, ha jól összetörjük. Ha kell, anyatejjel, főzőlével vagy forralt vízzel hígíthatjuk. Hozzáadjuk az összetört tojást.

Cukkíni főtt tojással - Hozzátáplálás 9 hónapos kortól

Tipp! Ha időt szeretnénk spórolni, akkor a kockázott, párolt cukkíniből egy adagot le tudunk fagyasztani pépesítés előtt. A már régebben lefagyasztott anyatejet ilyenkor fel tudjuk használni.

Jó tudni! A tojásnak a fehérje okozhat főleg allergiát. ha a gyermek ekcémás, és a baba még szopik, akkor az édesanyának is kerülnie kell a tojásfehérjét. Az anyatejre fagyasztáskor rá kell írni a dátumot, és érdemes a lejárati idő betartásával a legrégebbieket felhasználni. Nem szabad forralni, vagy mikrózni, forró vizes bögrébe, tálba állítva lehet felmelegíteni.

Tápérték (100 g):

 

Cukkíni

Tojás

Energia

16 kcal

143 kcal

 

Fehérje

1,2 g

12,6 g

Zsír

0,1 g

9,5 g

Szénhidrát

3,3 g

1,8 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek