Cserélje a fehér zsemlét teljes kiőrlésűre!

Cserélje a fehér zsemlét teljes kiőrlésűre!

„Mi volt ma az ebéd?”, hangzik el szinte minden családban egy-egy iskolában eltöltött nap után. A kérdésre vagy érkezik válasz, vagy nem, de egy biztos, a szülő nem mindig tudja ellenőrizni, kiegyensúlyozottan táplálkozik-e a gyerek.

A közétkeztetésről szóló rendelet (37/2014. (IV. 30.) EMMI) megvalósítása körülbelül másfél éve húzódik, de 2015. szeptemberétől a közétkeztetési szolgáltatók az új előírások szerint kötelesek készíteni az ételeket. A szabályok pontosan rögzítik, milyen összetételűek és tápanyagtartalmúak lehetnek a gyerekeknek felszolgált fogások. Jóval kevesebb sót és cukrot használhatnak, egészségesebb alapanyagokat kell választaniuk, és jobb konyhatechnológiai megoldásokat kell alkalmazniuk. Minél több zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és teljes kiőrlésű gabonaterméket kell kínálni, a bő olajban sütés helyett alacsony zsírtartalmú húsfélék kerülhetnek a tányérra. Az előírt változásokat tesztkonyhákon már próbálták, az újfajta ételek egyelőre nem arattak osztatlan sikert, a reformételekből sokkal több maradt a tányéron, mint a megszokott ízvilágúból.

Cserélje a fehér zsemlét teljes kiőrlésűre!

Otthon kezdődik

A menzareform sikere természetesen nagyban függ attól, hogy mit eszik otthon a gyerek. Amíg a hétvégi menü a rántott hús sült krumplival, addig nem várható el, hogy örüljön a menzán a bulgurnak. Ezért a cél az lenne, hogy ha a szülő megteheti, otthon is kínáljon új ételeket, próbáljon ki az egész család mást is, ne csak azt egyék, amit megszoktak, és ne tegyenek negatív megjegyzéseket, ha valami újat kap a gyerek az iskolában, mert akkor biztosan nem eszik meg. Jó lenne, ha nem indulna el úgy otthonról, hogy nem eszik semmit, ha kap is reggelit az iskolában, otthon is megihat egy fél pohár tejet vagy ivós joghurtot, ez már jó alap egy kiegyensúlyozott naphoz.

Szendvics helyett tortilla

Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa szerint az otthonról hozott tízórai különösen akkor jön jól, ha az ebédtől nem lakott jól a gyerek. Érdemes apró lépésekkel kezdeni az otthoni étkezési reformot. Fehér zsemle helyett készítsük rozsos zsemléből a szendvicsét. Felvágott helyett rakhatunk bele maradék sült húst, olykor-olykor akár keményre sütött rántottát is. A merészebbek tortillara fektethetnek egy-két szelet sonkát, erre egy levél salátát, ez feltekerve még egy elsős kezében is könnyedén elfér. A kötelező napi gyümölcsöt is variálhatjuk, alma és banán helyett kaphat a gyerek néha aszalt áfonyát, barackot, diákcsemegét. Egy maréknyit tegyünk egy kis zacskóba vagy műanyag dobozba, a magvak alacsony glikémiás indexük miatt nem emelik meg annyira a vércukorszintet, ezért a gyerek sokáig nem lesz éhes. A nagyobb csemeték, középiskolások már vihetnek magukkal hideg salátákat dobozban, ők azt is meg tudják enni anélkül, hogy mindent összekennének. A megfelelő folyadékpótlás miatt nagyon fontos, hogy mindig legyen a gyereknél egy jól záródó kulacs vízzel feltöltve, ezt akár csapvízzel is pótolhatja, ha elfogyna.

Tízórai receptek Egészségséfünktől

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek