Cél az egészségesebb közétkeztetés

Cél az egészségesebb közétkeztetés

A közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben - az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját vizsgálati eredményeire építve, a legújabb szakirodalmi adatokat is figyelembe véve készítette el a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlást.

Az iskolai- és óvodai táplálkozás-egészségügyi környezetre  vonatkozó, 2008-2009-ben végzett OÉTI vizsgálatok eredménye szerint az esetek nagy részében az óvodai és az iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. A közétkeztetés átalakítása nélkül a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata nem csökkenthető.  A napi friss zöldséget, gyümölcsöt csak a közétkeztetők fele tudta biztosítani, az ételek sótartalma rendkívül nagy, magas zsírtartalmú húsokat, húskészítményeket használtak az ételek elkészítéséhez.

Az ajánlás szerint csípős, erősen fűszeres vagy a nyálkahártyát irritáló étel a 14 év alatti korcsoport részére nem adható.

Ugyanakkor az egész napos étkeztetés során biztosítani  kell:

  • Fél liter tejet, illetve ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket.
  • Négy adag gyümölcsöt, zöldséget, ebből legalább 1 adagot nyers formában.
  • Három adag gabonaalapú élelmiszert, amelyből legalább egynek teljes kiőrlésűnek kell lennie.
  • Az ajánlás  egyúttal korlátozza például a felhasználható olaj, zsír, tejszín, cukor és só mennyiségét.
  • Kiköti, hogy  folyadékpótlásra víz,  ásványvíz illetve az előírásoknak megfelelő tea adható, cukrozott üdítő nem.

Az egy főre jutó átlagos élelmezési norma összege az egész napos ellátás esetén a 2008-as iskolai menzafelmérés szerint 100 és 770 Ft között, míg az ebéd esetében 121 és 610 Ft között ingadozott. Az OÉTI 2009-ben végzett ezer óvodára vonatkozó országos reprezentatív felmérése alapján a napi nettó nyersanyagnorma 131 és 555 Ft között váltakozott. A közétkeztetés minősége és a nettó nyersanyagnorma között - a nemrégiben elvégzett elemzés szerint - szoros összefüggés nem volt kimutatható.

Az ajánlás jelenleg nem ró kötelezettséget a közétkeztetőkre. Az abban foglaltak alkalmazása azonban javasolt számukra, mert ily módon egészségesebb étkezést biztosítanak a gyermekeknek.

Forrás: ÁNTSZ

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek