Bölcsőhalált okozhat a dohányfüst

Bölcsőhalált okozhat a dohányfüst

Négyszer nagyobb az esélye annak, hogy egy csecsemő a bölcsőhalál áldozata lesz, ha az édesanyja dohányzik a terhesség ideje alatt, mint akkor, ha az anya nem szív cigarettát - derül ki egy friss kutatásból.

Egy brit kutatás szerint tíz olyan anya közül, akinek gyermeke bölcsőhalál áldozata lett, kilenc dohányzott a terhesség ideje alatt.

A vizsgálat eredményei minden bizonnyal komoly hatással lesznek a brit kormány dohányzással kapcsolatos törvényeinek módosításaira. Az is felmerült, hogy egyszerűen el kellene tiltani a várandós nőket a dohánytermékek vásárlásától.

A Bristol Egyetem kutatása huszonegy másik, a bölcsőhalál és a dohányzás kapcsolatát feltáró vizsgálat eredményeinek összehasonlításán alapul.

A jelentés készítői felhívják a kormány figyelmét arra, hogy fontos lenne tovább hangsúlyozni, mennyire ártalmas a terhes nőket és a gyerekeket dohányfüstnek kitenni.

Azt is megemlítik, hogy a nemrég hatályba lépett dohányzásellenes jogszabály, amely megtiltja a füstölést a nyilvános helyeken, oda vezethet, hogy a legveszélyeztetettebbek éppen otthon lesznek kitéve az ilyen ártalmaknak.

A kutatásban rámutatnak: a legtöbb kismama nem törődik a figyelmeztetésekkel, ezért meg kellene vizsgálni annak a lehetőségét, hogy valahogyan eltiltsák őket a dohánytermékek megvásárlásától.

A tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy a dohányfüst csak a születés után, vagy előtte is hat-e a gyermekek szervezetére, és növeli-e a bölcsőhalál esélyét.

"Amennyiben a dohányzás bölcsőhalált okoz, és a bizonyítékok azt sugallják, hogy ez így van, akkor ezek 60 százaléka elkerülhető lenne, ha a szülők felhagynának a pöfékeléssel" - mondta Peter Blair, a kutatás vezetője.

Csak Nagy-Britanniában évente legalább 300 gyerek hal meg váratlanul, a legtöbben egy és öt hónapos koruk között. A bölcsőhalál a leggyakoribb halálok a pár hetes csecsemőknél; több áldozatot szed, mint a közúti balesetek, a leukémia vagy az agyhártyagyulladás együtt.