Biztonságos strandolást!

Biztonságos strandolást!

A nyaralás tervezésekor a legritkább esetben sem gondolunk arra, hogy a fürdőhely mennyire felel meg a legfontosabb higiéniai előírásoknak. Pedig érdemes erre is odafigyelnünk, hogy megóvhassuk magunkat az olyan kellemetlen fertőzésektől, mint a szemölcs, a herpesz és a gomba – különösen az intim területeken.

 

A strandolás, pancsolás, napozás ugyanúgy hozzátartozik a nyárhoz, mint a lángos és a fagylalt. A nagy melegben természetes módon vízpartra vágyunk, de fontos, hogy a terület tiszta, rendezett legyen, az öltözők és az illemhelyiségek megfeleljenek az alapvető higiéniai szabályoknak.

Terítsük le!
A vizes, nedves közeg és a meleg ideális táptalaj a mikroorganizmusok szaporodásának és terjedésének. Ezek a test bármely részén okozhatnak problémát, így előfordulhat láb- és körömgomba, bőrgomba vagy egyéb bőrfertőzés is. A legjobb védekezés ezekkel szemben a megelőzés, ezért a közös terekben mindig viseljünk papucsot, ez nem csak a kórokozóktól, de a sérülésektől is megvéd. A napozóágyakba, székekbe mindig úgy üljünk bele, hogy ráterítünk egy külön erre a célra használt törülközőt. Ebbe már utána ne törülközzünk bele, nehogy a bőrünkre dörzsöljük a kórokozókat.
A strandon elkapható fertőzések közül minden bizonnyal a legkellemetlenebbek a női intim területeket érintő fertőzések. A női nemi szervek fertőzései általában két csoportra oszthatók: a nemi úton terjedő betegségekre, és nem szexuális érintkezéssel fertőző kórokra, mondta el dr. Vass Zoltán, szülész-nőgyógyász. Az egészséges hüvelyflórában a gombák és a baktériumok normális egyensúlya áll fenn, amint ez felborul, háttérbe szorulnak a lactobacillusok, és elszaporodnak a kórokozók, megjelennek a kellemetlen tünetek. Ha a problémák néhány nap alatt a patikában vény nélkül vásárolható szerek használata mellett sem javulnak, mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni. Sorra vettük, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az intim strandfertőzéseket.

Ne maradjunk vizes fürdőruhában!
A meleg és nedves környezet kiváló táptalaja a különböző vírusoknak, baktériumoknak és gombáknak. Mikor strandra megyünk, érdemes több (legalább kettő) fürdőruhát magunkkal vinni. Az egyiket használjuk a fürdéshez, majd vegyük át a szárazat, ha napozunk.

Kerüljük a langyos vizet!
A természetes vizekben általában öntisztító folyamat zajlik, így a tavakban, folyókban a kijelölt részeken általában nem kell számolni a hüvely fertőződésével. (Ott, ahol a víz erősen szennyezett, többnyire tiltják a fürdőzést.) Az uszodákban, strandokon szigorúan ellenőrzött tisztítórendszerekkel gondoskodnak a jó vízminőségről, ezért elvileg ezek sem okozhatnak gondot. A legnagyobb kockázatot a langyos-meleg (termál)vizek jelentik, különösen, ha sokáig ücsörgünk a benne kialakított padon. Az ilyen medencékben csak rövid időt töltsünk, utána pedig zuhanyozzunk le.

(Cikkünket a Patika Tükör júliusban megjelenő számában olvashatják!)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek