Belső konfliktusból adódó bőrbetegségek

Belső konfliktusból adódó bőrbetegségek

A kényszeres hajtépés, körömrágás szemmel látható bőrelváltozásokat idéz elő. A kényszeres késztetések ilyen külsőre irányuló formái főként a 10-17 éves korosztályban fordulnak elő. Az elváltozásokat a serdülő önmagának okozza. Az okok között szerepel a fokozott szeretetigény, a szorongás, az agresszió, a zavart anya-gyermek kapcsolat, valamint a túlzott szülői és iskolai elvárások.

A bőrbetegségek ezen formái belső, gyakran megmagyarázhatatlan indítékok hatására jönnek létre.

A leggyakoribb, hogy - főleg 10-17 éves fiatalok, gyakrabban  leányok esetében -  a haj éles, szabályos határú területeken kihullik, azaz a betegek megkopaszodnak. Húzás, dörzsölés, hajcsavargatás, főleg a hajszálak kitépése az oka a gyakran csíkszerű, vagy más mértani formát mutató kopasz foltnak. A kopasz terület nem teljesen csupasz: letört vagy már növekvő hajszálak láthatók, amelyek megszúrnak, ha végighúzzuk rajtuk a kezünket.  Más eredetű kopasz foltok esetén a visszanövés vékony, festékhiányos hajszálak formájában mutatkozik. Ezek a hajszálak puhák, selymesek.

A körmüket rágó gyermekek -sőt felnőttek! - sokan vannak. Az ún. kényszeres, a beteg által, önmaga okozott elváltozások közül ez a leggyakoribb és legenyhébb. Ritkán azonban súlyos mértéket ölthet, annyira, hogy a körömágyban, az ujjvégekben akut vagy idült gennyedés alakul ki, vagy vírusos szemölcsök tömege borítja el a köröm környékét.

Kézzel jól elérhető helyen jelentkeznek a külső bőrelváltozások, amelyek leginkább vonalas, karcolásos vagy éles határú, kerek hámhiányok, de arc- vagy ajakduzzanat is előfordul.

Előidézőjük, a kényszeres, ismétlődő tevékenység bizonyos mértékig oldani tudja a beteg szorongását, ami a késztetés leggyakoribb előidézője. Az esetek túlnyomó többségében a beteg és a hozzátartozója is tagadja a "sérülés" külső eredetét. A diagnózissal való szembesülés a gyermeknél és a szülőnél is negatív érzelmeket vált ki.

Mi valójában az oka annak, hogy jó külsejű, jó családi hátterű, gyakran átlagosnál jobb szellemi képességű gyermek saját külsejét, körmét, haját, bőrét elcsúfítja?

A gyermek, a serdülő az érdeklődés középpontjába szeretne kerülni. Fokozott szeretetigény, szorongás, agresszió is állhat a háttérben. A családtól, szülőktől való elszakadás félelme is szerepet játszhat, és zavart lehet az anya-gyermek kapcsolat is. Sok esetben azt is tapasztaljuk, hogy az iskola és a szülők elvárásainak nem tud a gyermek megfelelni. A konfliktus általában nem súlyos, de a kényszeresen cselekvő súlyosan éli meg azt, és ez vezet az önmagát károsító tevékenységhez.

A kezelés nem könnyű. Egyes esetekben pszichológus segítségére feltétlenül szükség van, más esetekben a családhoz közel álló rokon, pedagógus, idősebb barátnő lendítheti át a gyermeket a holtponton, és így megindulhat a javulás folyamata.

Kényszeres késztetés esetén segíthet, ha tízig számolunk, s addig a kezeket összekulcsolva tartjuk.

Nyugtató gyógyszereket tartósan nem alkalmazunk az esetleges mellékhatások miatt. Tapasztalat szerint néhány hónap alatt a betegség meggyógyul. Mechanikus alopecia (hajtépés) esetén hajnövekvést serkentő külső szereket lehet adni, hámhiányok, karcolások, fekélyek kezelésére hámosítók, fertőtlenítő kenőcsök alkalmazhatók, lehetőleg zárt kötésben.

Prof. dr. Török Éva, gyermekbőrgyógyász

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek