Baba vagy macska - Tényleg választanunk kell?

Baba vagy macska - Tényleg választanunk kell?

Boldogságunk határtalan, várandósak vagyunk, várjuk az új jövevényt. Eddig csak azon aggódtunk, összefér-e a várandósság a cicatartással, s minekutána kiokosodtunk, hogy igen, azon kezdünk aggódni, összefér-e vajon a babatartás a macskatartással? :)

Érthető, ha félelmeink vannak, és szemünk fényét, a gyermeket, óvni akarjuk mindentől. Akár a macskától is. Van, akiben az is felmerül, hogy a gyerekvállalás egyet jelent azzal, hogy megválik házi kedvencétől. Én személy szerint nem vagyok túl jó véleménnyel egy ilyen döntésről - tudjuk jól: felelős vagy azért, akit megszelídítettél - így inkább abban segítelek, hogy megértsd, cica és újszülött remekül megférnek egymás mellett.

Hiszem azt, hogy a rendszeres egészségügyi felügyelet alatt tartott állatok nem jelenthetnek veszélyt a gyerekeinkre, még akkor sem, ha azok aprócska újszülöttek. A cica eddig is velünk élt, ismerjük a viselkedését, a habitusát, a szokásait. Jó tenyésztőtől vásárolt, megfelelően tartott állatok nagyon ritkán betegek. Persze előfordulhat, hiszen mi is megbetegszünk néha, de ezeket az állatorvos legtöbbször könnyen orvosolja. Ha az alapvető higiéniás szabályokat betartjuk nem kell félnünk attól, hogy bármilyen betegséget elkaphat a baba a cicától. Az embereket főleg emberi kórokozók fertőzik, tehát ha villamosozás után mosatlan kézzel eszünk egy fagyit, az sokkal veszélyesebb, mint megsimogatni egy macskát.

Baba vagy macska - Tényleg választanunk kell?

Mindettől függetlenül azt mondom, hogy a pici baba csak felügyelet mellett legyen a cicával - és ezt nem a kórokozók miatt, inkább elővigyázatosságból. Ne engedjük be a baba ágyába - a cicák szeretnek a meleg kis csomagokhoz odabújni, kedvelik a kuckós helyeket - nehogy véletlenül ráfeküdjenek a baba fejére. Egy újszülött 3-4 kiló, norvég erdei macskáink akár jóval többek is ennél - ezért ne engedjük a babán aludni a cicát. Norvég erdei macskáink idegrendszere fantasztikus, de ha a cicánk idegesebb típus, akkor lehet zavarni fogja a baba kapálódzása, vagy a sírása. Mindig figyeljük meg, hogyan reagál a cica a baba különféle interakcióira. Neki is szokni kell az új jövevényt, és akár féltékeny is lehet rá. A cicák hatalmas egyéniségek, és idővel nagyon jó pajtásai lehetnek a gyerekeknek.

Néhány dolog, amire azért mindig figyeljünk:

  • A velünk élő állatok egészségvédelmére, minden évben egyszer vigyük el állatorvoshoz.
  • Cicáink legyenek oltottak.
  • Fokozottan figyeljünk a parazita-mentesítésre - vagyis adjunk rendszeresen féreghajtót.
  • Kaphatóak olyan tablettás, vagy nyakra cseppenthető készítmények, amelyek távol tartják akár hónapokra is a bolhát, kullancsot, férgeket.
  • Állatunk legyen ivartalan! Tenyészetünkből mi hobbi célra már csak ivartalanított kiscicákat adunk el - ezek a cicák (egy sor egyéb pozitívum mellett) nem kóborolnak, nem verekszenek - így nem szednek össze annyi betegséget sem.
  • Tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat: mossunk kezet, takarítsuk rendszeresen az almot.
  • Vedlési időszakban figyeljünk a rendszeres porszívózásra.

A fentiek betartásával boldogan élhetünk együtt - macska, gyerek, szülők - de ha bármilyen kérdés felmerülne, szívesen válaszolunk rá legjobb tudásunk szerint.

Sok-sok boldog-vidám cicás-babás élményt kívánunk,

Cziráki Katalin Virág és a Nordic Verden norvég erdei cicák

Baba vagy macska - Tényleg választanunk kell?

Cziráki Katalin Virág

Norvég Erdei Macska tenyésztő
www.nordicverden.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek