Az otthoni por jót tesz a babának?

Az otthoni por jót tesz a babának?

A Cincinnati Egyetem tanulmánya szerint, egy kis por és kosz jót tesz a gyermekeknek. A tudományos eredményeket az Allergy című folyóiratban közölték.

A kutatás során 574, allergiára hajlamos csecsemőt vizsgáltak meg. A kutatás azzal a megállapítással végződött, hogy az otthon előforduló kórokozóknak korán kitett csecsemőknél erősebb immunrendszer fejlődik ki, és csökken az allergia kialakulásának esélye.

A nagymennyiségű "gomba glukánoknak" és "bakteriális endotoxinoknak" kitett gyermekeknél háromszor kisebb az esély az allergiás ziháló légzés kialakulására, mint a higiénikusabb környezetben élőknél.

Ha túl tisztán tartod az otthonod, nem biztosítasz elegendő kórokozó összetevőt az immunrendszer serkentéséhez."- közölte Yulia Iossifova, a kutatás vezetője. A kutatónő azonban hangsúlyozta, hogy ez a fajta imunrendszer-serkentés csak ebben a korai életszakaszban fordul elő.

Az, hogy élete során mennyire válik valaki hajlamossá az allergiákra, a terhesség és az első három-négy életév során kifejlődő immunrendszertől függ. Ha valaki nem találkozott kisgyermekkorában kórokozókkal, és felnőttként találkozik először velük, az könnyen vezethet allergia kialakulásához." - magyarázta a kutató.