Az epilepsziával élők legnagyobb problémája

Az epilepsziával élők legnagyobb problémája

Annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg több mint 150 ezer ember él epilepsziával, még mindig hatalmas az információhiány, és rengeteg tévhit és előítélet él a társadalomban az epilepsziával kapcsolatban. Sokszor maguk az epilepsziával élők is nehezen jutnak érdemi és hiteles információhoz a mindennapjaikat érintő legalapvetőbb kérdéseket illetően.

Az „Élet az epilepsziával” címmel rendezett szakmai napon nyílt először alkalmuk az érintetteknek arra, hogy az epilepsziával élők életmódját érintő legfontosabb kérdéseket és problémákat a terület kiemelt szakértőinek bevonásával vitathassák meg. Az eseményen olyan központi témák kerültek elő mint a gyermekkori epilepszia, a gyermekvállalás és terhesgondozás, a gyógyszeres és sebészeti kezelés, az epilepsziásokat érintő lelki eredetű problémák, különböző memóriazavarok vagy a szakszerű elsősegélynyújtás.

„Az epilepszia gyógyszeres és műtéti kezelése mellett éppen ugyanannyira fontos az is, hogy a betegséggel való együttélés mellett ne nyugodjanak bele a betegséggel járó negatív lelkiállapotba, hiszen ezen lehet és kell is változtatni!” – emelte ki Dr. Kalóczkai Andrea, aki az epilepsziával élőknél jelentkező lelki problémák kezeléséről tartott előadást. A szakértő pályafutása során több sikeres pszichodráma, önismereti és terápiás csoportot indított epilepsziával élőknek, így segítve őket a betegséggel járó lelki nehézségek feldolgozásában.

Az epilepsziával élők legnagyobb problémája

A hiánypótló rendezvényre a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány és az Országos Idegtudományi Intézet kezdeményezésére jött létre. A szervezők bíznak abban, hogy az ilyen rendezvények hosszú távon alapvetően járulhatnak hozzá az előítéletek ledöntéséhez, és segíthetik az epilepsziával élőket abban, hogy nyíltan tudják vállalni betegségüket a különböző közösségekben.

Országos Idegtudományi Intézet

Az OKITI ma a harmadik legnagyobb idegsebészeti központ Európában. Az intézet úttörő a nagy sebészi pontosságot jelentő neuronavigációs módszerekben, az ablatív operációt sok esetben kiváltó neurostimulátoros beavatkozásokban, a kis sebfelülettel járó gerincműtétek terén és sok egyéb más korszerű neurosebészeti eljárásban. Az intézet jó hírnevet szerzett az Országos Onkológiai Intézettel és a Debreceni Gamma Sugársebészeti Központtal együttműködésben végzett, sebészeti behatolás nélküli tumorkezelésben, a nagy és nehéz daganatok, sérülések operációiban, valamint a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziák és fájdalmak kezelésében. Itt található az ország első és máig egyetlen gyermek-idegsebészeti osztálya is. Az intézet közel évi  4000 fekvőbeteget kezel, szakambulanciáit majd 20 000 járóbeteg keresi fel.

Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány

A Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa 2011-ben alakult. A szervezet célja hogy támogatást nyújtson az epilepsziával élőknek, és segítse őket a mindennapokban. Az alapítvány kiemelt feladata az epilepsziával élők életminőségének javítása, a betegek érdekképviselete, a szociális háló kialakításának segítése, az epilepszia melletti kiállás, a szolidaritás elősegítése.  Magyarországon jelenleg több mint 150 000 ember epilepsziás ember él.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek