Az egészséges gyermek fehérjeszükséglete

Az egészséges gyermek fehérjeszükséglete

A fejlett ipari országokban a gyermekek többsége szükségleténél nagyobb mennyiségben fogyaszt fehérjét. Reggelire tej, kakaó vagy tejeskávé, ebédre húsos étel, uzsonnára néhány szelet felvágott kerül a kenyérre, vacsorára pedig újra húst fogyasztanak.

Tudnunk kell, hogy a túlzott fehérjebevitel intenzív fizikai tevékenység nélkül nem épül be az izomzatba, a fölösleges fehérje nem tud elraktározódni, ezért a szervezet lebontja. A bontási folyamat során felszaporodnak olyan anyagok, melyek a vizelettel együtt kiürülnek a szervezetből, komoly megterhelést, munkát adva ezáltal a veséknek. Emellett a túlzott fehérjebevitel elhízáshoz is vezethet!

Megfelelő mennyiségű fehérjére azonban szüksége van a szervezetnek, hiszen a fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, számos specifikus anyag pl. hormonok, immunanyagok alkotórészei, több vegyület képződéséhez is szükségesek. Fontos szerepük van a víz megkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában, és végszükség esetén bekapcsolódhatnak a szervezet energia ellátásába is. De mennyi is a megfelelő mennyiség?

Az emberi szervezet napi fehérjeszükséglete függ a testtömegtől, a testösszetételtől, az életkortól, a nemtől és az egészségi állapottól. Vegyes táplálkozás esetén a fehérjebevitel gyermekeknél: 1,86-0,9 g/nap/testtömeg, a felnőtteknél,: 0,8 g/nap/testtömeg. Fehérjéből a napi energiaszükséglet kb. 15 %-át kell biztosítani.

Az egészséges gyermek fehérjeszükséglete az életkor előrehaladtával csökken: a szakemberek 1-6 éves korban 1,2 g/ttkg/nap, azt követően pedig 1g/ttkg/nap körüli értéket határoznak meg. Vegyes étrend mellett általában a fehérjék minőségi összetétele megfelelő, azaz az esszenciális aminosavak, (amelyek csak élelmiszerek útján biztosíthatók, a szervezet nem képes előállítani) is kielégítő mennyiségben szerepelnek a táplálékban.

Vegetáriánus étrend esetén az esszenciális aminosavakat az ovolakto (tejet és tojást is tartalmaz), valamint a semi-vegetáriánus (tejet, tojást, halat és csirkét is tartalmaz) változat tudja biztosítani. A táplálkozási szakemberek szerint, a megfelelő testi és szellemi fejlődésük szempontjából a vegetáriánus étrenden levő gyerekek esetében ez a két - ovolakto, semi-vegetáriánus - változat az elfogadható.

Teljes értékű fehérjék - amelyben az esszenciális aminosavak is jelen vannak - az állati eredetű fehérjék: a hús, a tojás, a hal, a tej és tejtermékek. Magas fehérjetartalmú, de nem teljesértékű fehérjét tartalmaz a gabona, a hüvelyesek (pl.szója), és az olajos magvak. A teljes fehérjeszükséglet 50%-át állati, 50%-át pedig növényi eredetű élelmiszerekkel javasolt fedezni.

Forrás: Akció PR Ügynökség

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek