Az aszpartám a spermiumokra is rombolóan hat!

Az aszpartám a spermiumokra is rombolóan hat!

Az aszpartámmal kapcsolatosan időről-időre felvetődik annak mérgező volta. Ezt hitelt érdemlően egyelőre nem sikerült bizonyítani. A WHO azonban hivatalosan is rákkeltőnek minősíti ezt az anyagot, vagyis az aszpartám - legalábbis bizonyos mennyiségben - mindenképpen ártalmas - még a reprodukcióra is, hiszen kísérletekben igazolták romboló hatásait a spermiumokra.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Az aszpartám

Minden mesterséges édesítőszer lényege az lenne, hogy kalóriabevitel fokozás nélkül érhessük el az édes ízhatást. Ha pedig hódolhatunk az édes élvezeteknek az elhízás veszélye nélkül, akkor bomba üzletről van szó. Szinte minden mesterséges édesítőszer esetében igaz a tézis, hogy nagyobb mennyiségben ártalmas lehet, de ezt a “nagyobb” mennyiséget elérni nem kis feladat, így fogyasztása megengedett.

Az aszpartám az egyik legtöbbször alkalmazott édesítőszer, mely igen nagy mennyiségben van jelen a diétás, vagy cukormentes üdítőitalokban, de számos más helyen is találkozhatunk vele. Romboló hatásai pedig a rákkeltésen túl is megmutatkoznak.

Kísérletek

Néhány évvel ezelőtt kezdte komolyabban foglalkoztatni a tudósokat, hogy mi lehet az oka a férfiak drasztikus spermiumszám csökkenésének. Ezen a vonalon a mesterséges édesítőszerek, így az aszpartám is előkerült, és bizony elkeserítő eredményeket kaptak a kutatók. Az egérkísérletek bizonyították, hogy ez az anyag jelentősen képes roncsolni a spermiumokat, sőt, több vizsgált mesterséges édesítőszer is hasonlóan rombolónak mutatkozott.

A tanulmányok rámutattak, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása sajnos jó eséllyel akár jelentős mértékben is csökkentik a spermiumszámot, ráadásul rombolóan hatnak a spermium minőségére is.

Igen régóta tudjuk, hogy az édesanya táplálkozása hatással van a magzat fejlődésére - ez nem is meglepő. Azonban az utóbbi években kezdik felismerni a tudósok, hogy a fogantatáskor az édesapa táplálkozási szokásai a spermiumok genetikai állományán keresztül ugyanúgy képesek hibákat kódolni a magzatban, mint a nem megfelelően táplálkozó kismamák.

Az aszpartám a spermiumokra is rombolóan hat!

Le veled édesítőszer?

Ezt nagyon könnyű lenne kijelenteni, de a finomított cukor sem a legjobb megoldás, hiszen számos veszélyes kór és az elhízás melegágya is lehet. A cukrozás gyakorlatán illene változtatni, hogy egészségesebben élhessünk. De ha ezt meg is tesszük, a rombolás, melyet a különböző anyagok a szervezetben véghez vittek sokszor nem állnak helyre maguktól, mivel a test tápanyagtartalma ezt nem teszi lehetővé.

A normál spermiumképzés - de tulajdonképpen a szervezet normál működésének is alapja a megfelelő tápanyagellátottság, amit alapesetben a táplálkozással és a mozgással képesek vagyunk biztosítani. Már persze, ha nem számolunk az élelmiszerek beltartalmának csökkenésével, a bevitt méreganyagokkal, a környezeti hatásokkal, a klímakrízis jelentette extrém terheléssel, a mindennapi stresszel és még sorolhatnánk - mondja Ratkó Tünde. Ezek mindegyike vagy a bevitt tápanyagmennyiséget csökkenti, vagy a felhasználást növeli, így a szervezetben hiányállapotok jöhetnek létre, melyek sokszor tünet nélkül vannak jelen, de rombolásuk például a termékenység hanyatlásában tetten érhető.

Sokan legyintenek a termékenységi kérdésre, mondván, nem akarnak gyermeket, de sajnos a test funkcióinak sérülése a test egészének működésére is rányomja bélyegét, így a kialakuló meddőség hosszabb távon más, veszélyes kórok táptalaja lehet, vagyis mindenképpen érdemes foglalkozni a kérdéssel.

Amennyiben szükséges, szakorvosi segítséget is kell kérni, mi magunk otthon a megfelelő tápanyagpótlással tehetünk sokat az egészségünkért, illetve a vágyott családalapításér. Ennek remek eszköze lehet a kifejezetten férfiak számára kialakított vitaminkészítmény, abban az esetben, ha szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot. A férfiak tápanyagigénye eltér a nőkétől - ezért kell férfivitaminban gondolkozni –, de abban megegyezik a két szervezet, hogy a szerves kötésben bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb, vagyis az eredmények gyorsabban és hatékonyabban jöhetnek az ilyen típusú készítmények segítségével!

Forrás: ratkotunde.huKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek