Az apától lesz okosabb a gyerek

Az apától lesz okosabb a gyerek

Magasabb az IQ-juk azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek apjukkal, állapították meg a University of Newcastle kutatói.

A korai években együtt töltött idő még a gyerek karrierjére is hatással lehet. A kutatók azt is kimutatták, hogy az apák hajlamosabbak jobban odafigyelni fiaikra, mint lányaikra. Az együttlét persze nem azt jelenti, hogy együtt élnek, hanem hogy az apa tényleg részt vesz a gyerek életében a fejlődésük érdekében.

A kutatás egészen nagyszabású, több mint 11 ezer, 1958-ban született brit férfit és nőt vizsgáltak meg. Kikérdezték az anyákat, hogy az apa milyen gyakran vett részt a közös programokban, milyen gyakran olvasott neki, szervezett kültéri programokat.

Az apától lesz okosabb a gyerek

A magasabb IQ mellett az ilyen gyerekek könnyebben igazodtak el közösségekben, mint azok, akik kevesebb figyelmet kaptak apjuktól. A különbség még 42 éves korban is érezhető volt. A kutatást vezető Daniel Nettle jelentős különbségről beszél. Azt is hozzáteszik, hogy a lényeg az, hogy egy második felnőtt is komoly szerepet játsszon a gyerek életében.

FORRÁS: INDEX.HU

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek