Az apa depressziója a gyerekre is kihat

Az apa depressziója a gyerekre is kihat

Pszichiátriai vagy viselkedési zavar alakulhat ki azoknál a gyerekeknél, akik édesapjának hasonló problémája van - állapították meg az Oxfordi Egyetem munkatársai. A kutatók szerint elsősorban a fiúk lehetnek érintettek, ha apjuk depressziós vagy alkoholista.

A legtöbb kutatás az anyák és gyermekek kapcsolatát vizsgálja, hiszen a legtöbb társadalomban az ő feladatuk az utódok nevelése. Az oxfordi kutatók szerint a férfiak szerepét általában alulértékelik, pedig sokkal nagyobb hatással vannak a gyerekek fejlődésére, mint azt a tudományos életben eddig gondolták.

Az új kutatás - amelyet a Lancet című orvosi lapban publikáltak a szerzők - ráadásul arra is rávilágít, hogy a legtöbb férfira általában éppen abban a korban hatnak a pszichiátriai problémák, amikor apává válnak, 18 és 35 éves koruk között.

Az oxfordiak szerint, ha egy apa utóda születése után néhány héttel depresszióssá válik, 10-20 százalékkal nő az esélye, hogy a gyereknél később valamilyen viselkedési zavar lép fel. Egy tinédzsernél is nagyobb valószínűséggel alakulnak ki lelki bajok, ha az apja depressziós.

Az úgynevezett generalizált szorongásos zavar (irreális és túlzott szorongás például az életkörülmények miatt, nyugtalanság, feszültség) is "átragadhat" a gyerekre - állítják a kutatók. Ha a szülőknél ez megjelenik, csemetéjüknél kétszer akkora eséllyel jelenik meg.  A bipoláris (mániás depressziós) szülők gyermekei pedig akár tízszer nagyobb eséllyel válnak maguk is bipolárissá.

Korábbi kutatások kapcsolatot találtak az apa alkoholizmusa és utóda - főleg fia - agresszív, destruktív viselkedése között. Az ilyen gyerekek gyakran nyúlnak különböző függőséget okozó szerekhez, például droghoz vagy alkoholhoz, hangulatingadozással, depresszív tünetekkel, figyelemzavarral, önbecsülési problémákkal küzdenek, és nehezebben ismerkednek.

A kutatók szerint további vizsgálatokra is szükség van mostani eredményeik pontosításához. Vezetőjük, Paul Ramchandani hangsúlyozta: az apák egyre nagyobb szerepet vállalnak a gyermeknevelésben, a tudománynak éppen ezért kell többet megtudnia arról, lelki problémáik milyen hatással vannak a gyerekekre.

Forrás: Inforadio.hu

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek