Az albínók csodálatos élete

Az albínók csodálatos élete

Fehér bőr, fehér haj, fehér szőr - ez jellemzi az albinizmusban szenvedőket. Életüket úgy kell élniük, hogy óvják magukat a napsugaraktól.

Az albínók csodálatos élete

 

Az albínók csodálatos élete

 

Az albinizmus kórképek csoportja, amely miatt a szervezetben csökkent mennyiségben van jelen a festékanyag, a melanin, esetleg teljesen hiányzik. Emiatt a pigmentáció hiányos, vagy teljesen hiányzik a bőrben, a szőrzetben és a hajban. Ha a melanin teljesen hiányzik a szivárványhártyáról, a szem vörösnek látszik, mert a szemfenéken elterülő érhártya átlátszik.

Az elváltozás genetikai eredetű, környezeti tényező nem befolyásolja. Az albinizmusnak ismerjük csak szemre korlátozódó formáját is. A legtöbb formája érinti a szemet, az albínók látása gyenge, olykor vakságig is fokozódhat a probléma.

Az albínók életét a fényérzékenység határozza meg, hiszen a napsugárzás komoly betegségeket okozhat náluk. Bőrük daganatképződésre fokozottan hajlamos, ezért csak a megfelelő óvintézkedések mellett élhetnek teljes életet.

Az albínók élete nem mindig egyszerű, az elmúlt évtizedekben gyakran érte őket kirekesztés, megkülönböztetés. Ma már azonban egyre jobban elfogadják őket (is), nem kell megélniük a kiközösítést. Yulia Taits-t, egy izraeli fotóst is megérintette az albínók szépsége, és készített egy fotósorozatot róluk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek