Árthat a babának a víz alatti szülés

Árthat a babának a víz alatti szülés

A vajúdó nőnek segítséget jelenthet a víz alatti szülés, ám szakemberek szerint az újszülött számára veszélyeket rejthet a módszer.

2014.04.16

A vajúdás korai szakaszában használatos vizes medence több előnnyel is járhat a kismamák számára – ám a víz alatt szülés komoly egészségügyi problémák kockázatának is kiteheti az újszülött csecsemőt – hozta nyilvánosságra két jelentős egészségügyi szervezet. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és Amerikai Nőgyógyászok és Szülészek közösségének egyöntetű véleménye a szakirodalmon alapul.

„Számos szüléshez, vajúdáshoz alkalmas helyiség fel van szerelve káddal, a vízbe merülés ugyanis sokaknál segíti a relaxációt és a fájdalom enyhítését” – mondta el Dr. Jeffrey Ecker, az Amerikai Nőgyógyászok és Szülészek közösségének elnöke. – „Fel kell azonban ismerni, hogy a vízben vajúdás nem egyenlő a vízben szüléssel. A vízben vajúdásnak lehetnek jótékony hatásai. Ám a vízben szülésnek nincsenek egyértelmű előnyei, a ritka, ám súlyos egészségügyi következmények kockázata az újszülöttnél ugyanakkor jelen van – ezt a kismamának és a szakembernek is figyelembe kell vennie.”

Árthat a babának a víz alatti szülés

„A szülés folyamata az első igazi stressz a baba számára, és talán a legrizikósabb „kirándulás” is életében” – mondta el Dr. Anthony Vintzleos, a Mineolai Winthrop egyetemi kórház munkatársa, a szülészeti és nőgyógyászati osztály vezetője. – „Nem látom értelmét annak, hogy ezt még kockázatosabbá tegyék a vízben vajúdással és szüléssel.”

A lehetséges problémák között a szakemberek nemcsak a fertőzés fokozott veszélyét említik – mely az anyát és a babát is érinti -, hanem azt is, hogy víz alatti szülés esetén nehéz ellenőrizni a gyermek testhőmérsékletét. Nagyobb a kockázata a köldökzsinór sérülésének, légzési problémák léphetnek fel, ha a baba vizet lélegez be, görcs és fulladás szintén felléphet a világra jövetele után.

Azon intézmények, melyek lehetőséget adnak a víz alatt vajúdásra, számos lépést kell tegyenek a baba biztonsága érdekében. Szigorú szabályok szerint kell kiválasztani azokat a kismamákat, akiknél ez nem okozhat gondot, teljesülniük kell a megfelelő higiéniai körülményeknek, a fertőzés minimális lehetőségét is el kell kerülni. Az édesanya rendszeres ellenőrzésére van szükség és azonnal ki kell őt húzni a kádból, ha bármilyen aggodalom merül fel. A víz alatti szülést a szakemberek szerint csakis megfelelő klinikai vizsgálatok mellett lehetne kivitelezni, a szülők mindenre kiterjedő tájékoztatásával – áll az Obstetrics & Gynecology szaklapban.

„A vízbe merülés előnyei és biztonsága nem egyértelműen bizonyított a szülés kitolási szakaszában” – hangsúlyozta Dr. Joanne Stone, a New York-i Mount Sinai kórház magzati orvostudománnyal foglalkozó munkatársa. – „Ellenben az tény, hogy néhány esetben súlyos mellékhatásokat okozott az újszülöttnél.”

Természetesen szükség van világos szabályrendszerre, szigorú szabályokra a medencék fenntartására vonatkozóan és még a szülés előtti időszakban annak tisztázására, mely édesanyák alkalmasak a víz alatti szülésre.

Dr. Victor Klein, betegek biztonságáért felelős vezető a New York-i North Shore-LIJ Health System Great Neck-i szülészeti és nőgyógyászati osztályán úgy látja, hogy míg a kitolási szakasz előtt a kádban szülésnek vannak előnyei, a babára nézve ez nem mondható el a valódi víz alatti szülésről.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek