Anyatej vagy babatej?

Anyatej vagy babatej?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos más egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy a gyermekek hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak, továbbá egyéves korukig anyatejből álljon a táplálékuk túlnyomó része. Ennek ellenére ma Magyarországon az újszülötteknek csupán 58 százalékát táplálják anyatejjel, egyéves koráig pedig a babák 20 százaléka kap tehéntejet.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága nemrég egy reprezentatív kutatást készíttetett, amelynek során hat és tizenkét hónapos csecsemők édesanyáinak tettek fel kérdéseket. A kutatást végő Millward Brown cég azt igyekezett feltérképezni, hogy az édesanyák pontosan tudják-e, hogyan táplálhatják helyesen a kisbabáikat, különös tekintettel a tejalapú táplálásra. Mint kiderült, az édesanyák több mint fele szoptatja hat hónapos csecsemőjét, ám nagy részük már nem csupán anyetejet ad neki. Átlagosan a 6-12 hónapos babák 14 százaléka kap tehéntejet, de egyéves születésnapjához közeledve már minden ötödik gyerek fogyaszt tehéntejet. A megkérdezett édesanyák 14 százaléka úgy vélte, hogy a tehéntej kifejezetten jó ebben a korban, 25 százalékuk semlegesen nyilatkozott.

Miért nem jó a tehéntej?

A kisded fél év alatt megkétszerezi, egyéves korára pedig megháromszorozza születéskori testsúlyát. Ehhez a nem mindennapi fejlődéshez kiváló minőségű fehérjére van szüksége: ezt hat hónapos koráig többnyire az anyatejből nyeri. Az anyatej mennyiségének fogyásával, majd a szoptatás befejezésével azonban a naponta szükséges körülbelül 5 deciliter tejbevitelt máshogyan kell pótolni - de semmiképpen nem tehéntejjel! - Azt szoktuk mondani, hogy a tehéntej jó a kisbociknak, de nem a kisbabáknak - mondja dr. Veres Gábor gyermekorvos, gasztroenterológus, a SOTE I. számú Gyermekklinikájának adjunktusa. - A tehéntej csekély és rosszul felszívódó vastartalma előnytelen, magas fehérje- és ásványianyagtartalma miatt megterhelő a csecsemők emésztőrendszere és veséje számára, ezért egyéves kor alatt nem ajánlott.

Kapcsolódó írások