Anya, te mikor vesztetted el a szüzességed?

Anya, te mikor vesztetted el a szüzességed?

Mit tehetünk, ha a gyerek kínos kérdéseket tesz fel, egyáltalán mikor van itt az ideje a nagy beszélgetésnek? Mit érünk el a tiltással, és mire megyünk az őszinteséggel? A tinédzserek szexuális szokásait vettük górcső alá – mert ha tetszik a szülőnek, ha nem, létezik ilyen.

Az ember szexuális fejlődése, akárcsak személyiségének fejlődése már csecsemőkorban elkezdődik, és egész élete folyamán tart. Természetes, hogy már egészen kiskorban, 3 éves kora körül elkezd érdeklődni a téma iránt, amint felfedezi saját intim testrészeit és meg is vizsgálja azokat. Körülbelül 6 éves koráig megérti a különbséget a fiúk és a lányok között,  fokozatosan ismerkedik meg saját nemének szerepeivel. Tíz éves kora körül már szexuális érdeklődése is fejlődni kezd, és bár valószínűleg eddig is sokat kérdezett, ezentúl még többet fog.

Nem ciki!

Természetesen csak akkor mer kérdezni, ha megbízik a szülőben, nem érzi kínosnak a témát. Hogy ez a kötelék kialakuljon szülő és gyerek között, kis korától kezdve őszintén kell válaszolunk neki, soha – semmilyen téma kapcsán – nem szabad elintézni annyival, hogy ehhez még túl kicsi. Minden életkorban jó megoldás, ha az ő kérdéseire válaszolunk, nem mondunk kevesebbet, de sokkal többet sem – ha nem elégíti ki a kíváncsiságát, úgyis tovább kérdez majd.  Soha ne küldjük el azzal, hogy most nem érünk rá. A lényeg, hogy legyünk természetesek, hiszen a szexualitás az élet velejárója.

Felvilágosítás a tinisorozatokból

Ha sikerül felépíteni az alapvető bizalmat, reménykedhetünk benne, hogy kamasz gyerekünk akkor is hozzánk fordul, amikor már „élesben” próbálkozna. Persze ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy mi leszünk az elsők, akiket bizalmába fogad, a barátnőivel, barátaival valószínűleg hamarabb belebotlik a szex témájába. A kérdés az, hogy mennyire hasznos és hiteles információkat kap kortársaitól, illetve az internetről, tévéből, moziból. A szülő feladata inkább az, hogy pontosítsa, helyre rakja ezeket a tudásmorzsákat.

Anya, te mikor vesztetted el a szüzességed?

Az Iskolamarketing Kft. és a Free Association Research Kft. középiskolás diákok körében végzett online felmérést 2015-ben. Ebből a kutatásból kiderült, hogy a tinik (14-19 éves korosztály) 70 százaléka az internetről szerzi be a válaszokat szexuális kérdéseire, annak ellenére, hogy szívesebben kapnák meg a szüleiktől az információkat. A lányok ebben a korban még jobban bíznak szüleikben, 57 százalékuk meg is kérdezi a szülőt, a fiúk közül azonban csak 37 százalék fordul apához vagy anyához a kényes kérdést illetően.

Mi a hatása a pornónak? Mi a szülő és mi a tanár feladata a szexuális felvilágosítás terén? Tudja meg a Patika Tükör júniusi számából. Keresse a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek