Amikor ugatva köhög a gyerek

Amikor ugatva köhög a gyerek

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha az éjszaka közepén arra ébredünk, hogy gyermekünk ugatva köhög, szinte biztosak lehetünk abban, hogy kruppos. Pánikra semmi ok, dr. Kovács Lajos segítségével összefoglaljuk a teendőket. Szakértőnk a Semmelweis Egyetem gyermek-tüdőgyógyász, allergológus, immunológus főorvosa.

A krupp a felső légutak vírusos megbetegedése, ami a gégét borító nyálkahártya megvastagodásával jár. A gége a légutak legszűkebb része: ha a megduzzadó nyálkahártya itt tovább szűkíti a légutak űrterét, az nehézlégzést okoz.

Régen röntgennel is vizsgálták a kruppos gyerekeket: a kicsik légcsövének képe egy homokórához hasonlított: a gége alatt szinte összeért, felette és alatta pedig normális tágasságú maradt.

Miközben a kisgyerek próbál levegőhöz jutni, száraz, jellegzetes, ugató köhögést produkál: ez a legjellemzőbb tünet, amely alapján könnyű felismerni a kruppot.

Három tényező

Mint dr. Kovács Lajos magyarázza, a krupp három tényező együttállása esetén fordul elő. Vírus. Alapvetően felső légúti megbetegedést okozó vírus áll a háttérben, például rino-, adeno- vagy parainfluenza-vírusok.

Hajlam. Vannak olyan gyerekek, akiknek genetikai alapon hajlamuk van a kruppra: előfordul, hogy ők évente három vagy négy alkalommal is megbetegszenek.

Meteorológia. Az időjárás változása is provokálhatja a tünetek megjelenését. Mindkét fajta front előhívhatja a kruppot, de leggyakrabban a hidegfrontnak lehet ilyen hatása. A krupp fő szezonja az ősz és a tavasz.

Előfordulás

A gyerekek 10-20 százalékának van életében egyszer vagy kétszer kruppja. Elsősorban a másfél és ötéves kor közötti gyerekeknél gyakori. Az ő légcsövük keresztmetszete még elég kicsi, így ha azt egy vizenyő tovább szűkíti, nehéz a belégzés. Nagyobb korban már nem okoz ekkora problémát egy esetleges nyálkahártya-duzzanat.

Csecsemőkorban nem jellemző a krupp. Ha mégis előfordul, ott valamilyen anatómiai eltérés állhat a háttérben.

A krupp a fiúknál egy kicsit gyakoribb, mint a lányoknál (60-40 százalék az előfordulási arány).

A kruppos roham

A kisgyerek eleinte a vírusos megfázás klasszikus tüneteit produkálja: köhög, folyik az orra, hőemelkedése van. A krupp tipikusan alvás közben jelentkezik, általában a hajnali órákban. A beteg arra ébred, hogy légszomja van. Nehéz a belégzés, ezért a légzést segítő izmok behúzódnak: ez jól látható a kulcscsont felett, a rekesz mentén és a bordaközökben, a nyakon és az orrszárnyakon.

A légcső főleg a hangszalagok alatti területen duzzad meg. A belégzési hang száraz, ugató, olykor sípoló.

A kisgyerek sokszor sír, öklendezik, olykor hány is. Az izgalom fokozza a szervezet oxigénigényét. A rosszullétet sápadtság is kísérheti, az ajkak elkékülhetnek. A kicsi szaporán lélegzik, piheg.

Az elkövetkező két-három éjszakán megismétlődhet a roham.

Teendők

Az első kruppos roham váratlanul éri a családot, valószínűleg nincs otthon megfelelő gyógyszer. A legfontosabb teendő: nyissuk ki az ablakot, vagy vigyük ki a kicsit az udvarra, a hűs levegőre. Így hűthetjük le a legjobban a légutakat, a hideg nyálkahártyában pedig összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot.

Próbáljuk megnyugtatni a gyereket, mert a sírás, az erőlködés csak súlyosbítja a rohamot.

Forduljunk orvoshoz, aki sürgősségi gyógyszerrel, szteroidos kúppal látja el a beteget.

Legközelebb – ha lesz legközelebb – már magunk is alkalmazhatjuk a kúpot az előírásoknak megfelelően, ám súlyos esetben azonnal kérjünk szaksegítséget, enyhe tünetek meglétekor pedig másnap forduljunk a háziorvoshoz.

Súlyos eset

Ha nem múlnak a tünetek, vagy bizonytalanok vagyunk a teendőkben, hívjunk mentőt. A kórházban speciális inhalációs gyógyszerekkel összehúzzák a nyálkahártyát, és így csökkentik a vizenyőt.

Miért pont krupp?

A krupp elnevezés az angol croup igéből ered, aminek jelentése: rekedtes sírás. A krupp valójában a diftériás kruppot jelenti, amely mintegy 100 évvel ezelőtt még igen veszélyes betegség volt. Torokgyíknak is nevezték, és a gyakran halállal járó, rettegett gyermekbetegségek közé tartozott.

A diftéria okozta krupp és a vírusos krupp között 1826-ban tettek különbséget. Ez utóbbit pszeudokruppnak, azaz álkruppnak nevezték el. Hasonló tünetekkel jár, mint a krupp, de jóindulatú, kevésbé veszélyes.

A köznyelvben mégis kruppnak hívjuk a vírusos kruppot is. Ebben a cikkben is így teszünk.

Krupp vagy nem krupp?

Bár az ugatásra emlékeztető köhögés jellegzetes tünete a kruppnak, a gyakorlatlanabb szülők olykor az asztmával vagy az allergiával keverik a kruppot, pedig fontosak a különbségek.

Asztma? A legfontosabb különbség, hogy az asztmánál a kilégzés nehezített, míg a krupp esetében a belégzés akadályozott.

Allergia? Bizonyos allergiás rohamok is járhatnak gégevizenyővel, de ez nem jellemző gyermekkorban. Az biztos, hogy a krupp sohasem allergiás talajon jön létre, így az allergiában alkalmazott szerek – például a kalcium vagy az antihisztamin – nem segítenek!

Keretes2 vége

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek