Amikor a gyerek cukorbeteg…

Amikor a gyerek cukorbeteg…

Ha egy gyerekről kiderül, hogy cukorbeteg, megváltozik az élete (és a családé is). Ma már azt mondják, a diabéteszre nem kell betegségként tekinteni. Csupán egy olyan állapotról van szó, amely különleges odafigyelést igényel. Igen ám, de ez a figyelem nem lankadhat. Szakértőnk dr. Blatniczky László, a Szent János Kórház Budai Gyermekkórház telephelyének endokrinológus, diabetológus osztályvezető főorvosa.

A gyerekkorban kezdődő cukorbetegség 98 százaléka 1-es típusú. A betegség egyre többeket és egyre fiatalabb korosztályt érint. Százezer lakosra ma 17-18 friss eset jut évente, ami az elmúlt 30 év viszonylatában háromszoros gyakoriságnövekedést jelent. Ezen belül kétszeresére nőtt a hat éven aluli kis betegek száma!

Okok

Rengeteg kutatás folyik a témában, ám ennek ellenére az 1-es típusú cukorbetegség pontos oka ma még nem ismert. A háttérben genetikai hajlam áll, amelynek talaján különféle környezeti tényezők – például vírusfertőzés, szabad gyökök, egyéb káros anyagok – indítják el az inzulint termelő sejtek pusztulását eredményező autoimmun folyamatot.

Tünetek

Az 1-es típusú cukorbetegségnek négy fő tünete létezik: jó étvágy, fogyás, sok ivás, sok pisilés. Ezek mellett a cukros vizelet, a szájszárazság, a fáradékonyság, illetve előrehaladott esetekben aromás, gyümölcsre emlékeztető illatú (acetonos) lehelet utalhat az 1-es típusú cukorbetegségre.

Amikor a gyerek cukorbeteg…

A kór általában hirtelen jelentkezik. Fontos, hogy hamar felismerjük a tüneteket, mert a pici gyermekek akár 2-3 nap alatt is életveszélyes állapotba kerülhetnek! Figyeljünk fel tehát arra, ha a kicsi sokat eszik, sokat iszik, sokat pisil (még éjszaka is), illetve ha rövid időn belül több kilót fogy. A háziorvos által elvégzett vizeletvizsgálat alapján kiderülhet, ha baj van, és ekkor a gyerek minél hamarabb jusson el a gyermek-cukorbetegközpontok valamelyikébe.

Kezelés

Az inzulintermelés helyreállításához az immunrendszer hibás működését kellene megszüntetni, de erre ma még nincs megoldás. A megfelelő inzulinpótlásra azonban van lehetőség. Ennek beállítása nagyon fontos feladat, hiszen ahhoz a bioritmushoz kell igazodnia, ami a természetes inzulintermelődést is jellemezné.

A szervezet ugyanis két fázisban termel inzulint. A hasnyálmirigy folyamatosan állít elő bizonyos mennyiségű inzulint – ez a bázisinzulin. Az étkezésekhez kapcsolódó hirtelen vércukor-emelkedés pedig gyors inzulintermeléshez vezet, amelynek 2-3 órán keresztül érvényesül a hatása. Ez a bólusinzulin.

A cukorbetegek kezelése során ennek a két, különféle típusú inzulinnak a termelési ritmusát kell utánozni. A gyerekek esetében tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy ők naponta akár hatszor is esznek!

Inzulinpótlás a gyakorlatban

Az inzulint csak injekció formájában lehet pótolni. A hagyományos kezelés azt jelenti, hogy a rövid (az étkezések számától függően 2,5-3 órás vagy 4-6 órás) hatású inzulint kombinálják a 24 órás bázisinzulinnal.

Ma a legkorszerűbb inzulinadagolási módszer az úgynevezett inzulinpumpa-kezelés. Az inzulinpumpa ultrarövid hatású inzulinnal működik, és előre meghatározott módon egy-egy órára vonatkozóan adagolja az inzulint, ezzel „maszkírozva” a bázisinzulin-ritmust. Ugyanezzel a készülékkel adagolható a diéta szénhidrátmennyiségéhez kalkulált bólusinzulin is.

Maga a készülék egy mobiltelefonra hasonlít a leginkább, amelyet a betegek – egy-egy rövid időszak, például fürdés vagy intenzív sportolás kivételével – állandóan magukon viselnek. Az OEP-támogatásnak köszönhetően a 18 év alatti gyerekek az ár 2 százalékának megfizetésével juthatnak hozzá a csaknem egymillió forint értékű pumpához.

Az 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegek kezelésében olyan, fejlesztés alatt álló pumpák jelenthetik a jövőt, amelyek a szöveti vércukorszint mérésére is képesek, és ez alapján számítják ki a szükséges, adagolandó inzulin mennyiségét. Ma még nem létezik ilyen eszköz.

A mindennapok

Ez a betegség nagy odafigyelést kíván a gyerekektől. Igen! Ám mint szakértőnk mondja, az érintett gyerekek többnyire rendkívül érettek és fegyelmezettek. Szinte hihetetlen, de egy 3-5 éves gyerek már minden gond nélkül elvégzi magának a vércukorszint-mérést. (Még nem feltétlenül érti, miről is van szó, csak azt tudja, hogy ez fontos, és az apró szúrásnak meg kell történnie.)

Tény, hogy a cukorbetegség nagyon fegyelmezett életvitelt igényel, amelynek a megfelelő inzulinpótláson túl a standard diéta és a naponta végzett, csaknem azonos mennyiségű mozgás is fontos része.

Természetesen a kezelést végző csapaton is sok múlik. Az orvos, a dietetikus, az oktatónővér, az asszisztens és a pszichológus a gondozáson túl arra is figyelmet fordít, hogy a páciens ne betegségnek, hanem inkább egy állapotnak fogja fel a diabéteszt, amelyre mindig oda kell figyelnie, de amely mellett normális élet élhető.

Mint dr. Blatniczky László mondja, nagyon vegyes a kép abban a tekintetben, hogy az óvodák és az iskolák milyen mértékben tudják megkönnyíteni a cukorbeteg gyerekek hétköznapjait. Szerencsére ma már a legtöbb helyen természetes, hogy a diák akár tanórán is megmérheti a vércukorszintjét, vagy szükség esetén ehet pár falatot.

Amikor a gyerek cukorbeteg…

Ám sokan elhárítják a felelősséget, ha vészhelyzet lép fel. Ez akkor történhet meg, ha hirtelen leesik a gyerek vércukorszintje. Orvosi nyelven ezt hívjuk hipoglikémiának.

Hipoglikémia

A normális, éhgyomorra mért vércukorszint 3,6 és 7,0 mmol/liter között van. Ha a vércukorszint ez alá süllyed, az azt jelenti, hogy a vérben nincs elegendő cukor, így az nem jut el a sejtekhez. Mivel az agy kizárólagos tápanyagforrása a cukor, ilyenkor az idegsejtek nem kapnak elegendő energiát. A szervezet vészjeleket küld, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy sürgősen cukorhoz kell jutnia.

Az 1-es típusú cukorbetegeknél akkor fordulhat elő hipoglikémia, ha valami miatt túl sok a szervezetében az inzulin. Például ha beadta magának a szokásos mennyiségű inzulint, de nem evett eleget, vagy intenzív testmozgást végzett, amely mellett a szokásos inzulinmennyiség kevésnek bizonyult. Az alkohol szintén vércukorszint-eséshez vezethet a cukorbetegeknél!

Mint szakértőnk mondja, még a legjobban beállított vércukorszint mellett is 2-3 évente előfordul a hipoglikémia. Ha nem, az arra figyelmeztet, hogy a beteg tartósan magas vércukorszinttel él!

Teendők hipoglikémia esetén

Bár a tünetek nem igazán specifikusak, jó esetben a betegek megérzik a hipoglikémiát, és gyorsan bekaphatnak egy kis szőlőcukrot, ihatnak egy pohár üdítőt. Érdemes vércukorszint-mérést végezni, hogy igazolódjon a gyanú. Jó, ha valamilyen lassúbb felszívódású szénhidrátot tartalmazó falatot is esznek, például egy müzliszeletet: így elkerülhetik, hogy hamarosan ismét hipoglikémia lépjen fel. 15 perc elteltével tanácsos újra ellenőrizni a vércukorszintet.

A cukorbetegeknek mindig magukkal kell hordaniuk a sürgősségi glukagon injekciós szettet. Érdemes egy kártyát is készíteniük, amely informál a betegség fennállásáról és arról, hogy hol találjuk az injekciót. Ha a beteg elveszíti az eszméletét, a szintetikusan előállított glukagont be kell adni neki, lehetőleg az izomba, de az sem baj, ha érbe. Amint kezd feltisztulni a tudata, adjunk neki inni. Ne engedjük haza, mentőt kell hívni, hogy megnyugtatóan stabilizálják az állapotát.

A 2-es típusú cukorbetegeknél ritkább az inzulinkezelés következtében előforduló hipoglikémia.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek