A túl jó immunrendszer következménye: ételallergia

A túl jó immunrendszer következménye: ételallergia

Egy új kutatás feltárta, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki tej-, tojás-, mogyoró-, liszt- vagy más ételallergia azoknál a csecsemőknél, akik túlzottan aktív immunsejtekkel születnek.

„Az ételallergiára megnövekedett kockázatú csecsemőkben a monocitáknak nevezett immunsejtek még a születés előtt vagy a születéskor aktiválódnak” – mondta dr. Jühszia Csang, a Walter and Eliza Hall Institute kutatója. „Az ezekből a sejtekből származó jelzések serkentik a T-sejteknek nevezett specializált immunsejtek által adott immunválasz kialakulását, ami elősegíti bizonyos ételekre adott allergiás reakció létrejöttét.”

„Ki kell deríteni, hogy ezek az immunsejtek öröklötten aktiválódnak-e a csecsemő génállománya miatt, vagy a születéskor, illetve korábban, a terhesség folyamán válnak aktívvá, és azt is, mi ennek az oka” – mondta a kutatás vezetője, Len Harrison.

A túl jó immunrendszer következménye: ételallergia

Ha ez sikerül, akkor lehetőség nyílik olyan gyógymódok kifejlesztésére, amelyek megakadályozzák a gyermekkori allergiák kialakulását.

„Az elmúlt évtizedekben háromszorosára nőtt az ételallergia miatt kórházi ellátásra szorult személyek száma, és ezek zöme az öt év alatti gyerekek közül kerül ki” – mondta Peter Vuillermin gyermekorvos. – „Melbourne-ben tíz közül egy csecsemőben fejlődik ki ételallergia az első életévben.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek